Biotehnologija Fri, Mar 13, 2015

Zablude anti-GMO zakona Evropske Unije

Pitanje koje mi se vrzma u glavi već neko vreme je zašto Evropska unija preferira genetske modifikacije useva iz ere pre Drugog svetskog rata u odnosu na današnje?

Mutageneza predstavlja način mutiranja određenog organizma tako što se bombarduje radijacijom i hemikalijama. Biljke i životinje su se na ovaj genetski modifikovale mutacijama još od postojanja sveta. Mutacija usled zračenja je dobro uspostavljena činjenica evolucije. Ali, kao što je dobro poznato, bombardovanje nečega radioaktivnim zračenjem i nada u najbolje je kao da tražite iglu u plastu sena. Ovaj način genetske modifikacije je postao veoma popularan početkom 20. veka jer moderna genetska modifikacija tada još uvek nije postojala. Isto tako, moderne organizacije kao što su Greenpeace i druge zelene organizacije nisu postojale da protestuju protiv nauke.

Postoji ogroman broj raznih sorti zelene salate, žitarica i drugih useva kreiranih pomoću mutageneze. Ipak, nije bilo razloga za protest? Zbog ovoga su neke kompanije odlučile da se vrate na inferniorniju nauku iz prošlosti kako bi zaobišle proteste i regulacije protiv genetski modifikovane GMO hrane. Tužno je, ali istinito.

Evropska komisija smatra genetski modifikovanim organizmom (GMO) “organizam u kome je genetski materijal (DNK) izmenjen na način koji nije sam nastao u prirodi”. Dakle, ako gen sa ukusom limuna stavimo u piletinu, to je klasifikovano kao GMO i takvom organizmu će zemlje kao što su Francuska, Nemačka i druge u Evropi blokirati prodaju. Šta ako u laboratorijskom eksperimentu bombardujemo delove piletine radijacijom i mutagenetskim hemikalijama i time naprasno dobijemo da piletina dobije blagi šmek na limun? E sad, s obzirom na to da je to dobijeno mutagenezom, dozvoljeno je pod evropskim pravom!

Zar vam nije ovo sve malo čudno i glupo?

Zahvaljujuči regulacijama zasnovanim na nenaučnim stavovima, kompanije se okreću mutagenezi kako bi izbegle ograničenja Evropske unije.

Monsanto je već odustao od tržišta Evrope zbog ovih regulacija, ali kompanije kao što su DuPont i BASF nastavljaju da prave svoje hibridne useve koji nisu legalno GMO po Evropskoj komisiji jer su napravljene mutagenezom. Tako što se vraćaju natrag 70 godina, ako ne i više, ka manje preciznoj mutagenezi, ove kompanije imaju ogromnu prednost u industriji semena. Iako naučnici znaju da GMO proizvodi imaju mnogo manje mogućnosti da proizvedu neki nepoznat efekat jer je cela tehnologija mnogo preciznija, mutageneza prolazi kroz Evropu kao nož kroz puter.

Mnogi usevi koji su dobijeni mutagenezom se danas smatraju organskim. Zar ne vidite neki problem u svemu ovome?

Genetske modifikacije pre nastanka GMO ere su jedno krajnje strašno mesto, ako mene pitate.

Zaključak

Anti GMO tabor je spreman da vas natera da pomislite da su nekadašnje prastare metode ukrštanja nekako bolje i zdravije i da je mutacija mutagenezom nekako superiorniji način za dobijanje novih vrsta useva, iako je precizan koliko i kad bismo uzeli neki nasumični broj između 1 i 100.000.000 u odnosu na današnji precizni genetski modifikovan inženjering, koji nam omogućava da apsolutno precizno kontrolišemo svaki gen u laboratorijskim uslovima.

Nadam se da će Evropskoj zajednici doći iz dupeta u glavu i da će krenuti da rade u pravom smeru kad su u pitanju GM organizmi. Već postoje neke naznake da planiraju da odluku o uvođenju GM organizama ostave na nivou pojedinačne države članice, ali to nije dovoljno. Treba da postave takve regulacije koje su u skladu sa naučnom zajednicom kad su u pitanju GM organizmi.