Ishrana Mon, Mar 9, 2015

Soja i hormoni.

Estrogen i testosteron su steroidni hormoni i javljaju se prirodno kod oba pola, kao i kod životinja. Dok estrogen ima vrlo važne korisne uloge kod ljudi, estrogen takođe promoviše proliferaciju ćelija i, u visokom nivou, može da poveća rizik od nekih vrsta raka, tako što podstiče razmnožavanje zaraženih (kancerogenih) ćelija.

Postoji puno kritika o zdravstvenim prednostima soje. Jedna od najpopularnijih zabluda je da soja sadrži hormon estrogen. Iz tog trača je iznikla priča da su neki određeni muškarci dobili povećanje dojki i da žene unosom soje povećavaju šanse razvoja raka dojke.

Sve ovo je dovoljno da se svako okrene protiv soje i da je nikada više ne jede, zar ne? Međutim, ajde da uđemo malo dublje u ovaj mit i da vidimo šta se stvarno dešava sa sojom.

Pogrešna informacija da soja ima estrogen i da podstiče rast raka uglavnom potiče od konfuzije oko prisustva izoflavona (fitoestrogena) u soji. Da bude jasno, fitoestrogen nije estrogen. Ako zaboravimo terminologiju, izoflavoni i estrogen imaju drugačiju hemijsku strukturu koja, naravno, ima različite efekte u telu čoveka. Svako ponašanje jedinjenja u ljudskom telu ima mnogo veze sa receptorima na našim ćelijama za koje se svako jedinjenje vezuje.

Ljudsko telo sadrži dve vrste receptora estrogena koji se nazivaju ER-alfa (ER-a) i ER-beta (ER-b). Pri aktivaciji, ova dva receptora imaju veoma različite efekte na telo čoveka. Estrogen napr. ne mari koju vrstu receptora izvesno tkivo sadrži tako da se vezuje za bilo koje. Izoflavoni napr. imaju veoma jaku preferenciju ka ER-b receptorima.

Pošto različita tkiva u našim telima mogu imati više ili manje od bilo koje vrste ER-a ili ER-b receptora, efekat koji će izoflavoni  imati u jednoj vrsti tkiva veoma zavisi od efekta koji imaju kod drugog tkiva. Kao takvi, izoflavoni se mogu ponašati kao inhibitori estrogena naročito u onim tkivima gde je ER-b primarni receptor. Kako izoflavoni u odnosu na estrogen preferiraju receptor ER-b, ako ćelije imaju uglavnom ER-a, izoflavoni onda verovatno imaju manje efekta.

Tkivo dojke sadrži obe vrste receptora, ali se oni drugačije ponašaju pri aktivaciji. ER-a stimuliše rast grudi ćelija koje mogu da povećaju rizik od raka dojke. Međutim ER-b receptori, oni koje izoflavoni preferiraju pri aktivaciji, suzbijaju rast ćelija. To znači da, za razliku od estrogena, izoflavoni mogu čak da pomognu u zaštiti zdravlja dojki.

Stoga, iako izoflavoni  tj. fitoestrogeni, mogu zaista da se vežu za pojedine ćelije i da proizvode slične efekte u telu kao i estrogen, važno je shvatiti da oni nisu isti kao estrogen i da ne aktiviraju naše ćelije na potpuno isti način.

Dokazi

Kod muškog pola, slika oko uzimanja fitoestrogena je poprilično čista.

 • Uzimanje fitoestrogena nema uticaja na koncentraciju testosterona. 1
 • Uzimanje dodatka izoflavona kao suplementa nema uticaja na koncentraciju sperme, broj i aktivnost. 2

Kod ženskog pola je situacija malo konfliktna, ali kad kažem konfliktna ne u smislu pola istraživanja je negativno i pola je pozitivno, već jedan deo istraživanja pokazuje određene beneficije u uzimanju fitoestrogena, dok drugi deo govori kako nema nikakvog uticaja.

 • Na primer, jedna epidemiološka studija 3 je pronašla određene beneficije u uzimanju fitoestrogena kod žena pri prevenciji raka, ali rezultati istraživanja nisi bili dovoljno jaki da mogu da kažu da stvarno postoji taj efekat. Pozitivan efekat je jednostavno bio premali.
 • Jedan sveobuhvatni pregled iz 2006. godine 4 navodi da nemamo dovoljno informacija o fitoestrogenima i njihovim uticajima na rak, ali da in vitro studije pokazuju potrebu za novim istraživanjima.
 • Epidemiološka studija iz 2009. godine 5 nam govori da su fitoestrogeni iz soje bezbedni za pacijente koji imaju dijagnostikovan rak, da smanjuju smrtnost i da smanjuju mogućnost povratka samog raka.
 • Poslednji Cochrane pregled iz 2007. godine 6 nam govori da nema pozitivnih efekata od fitoestrogena kad je u pitanju smanjenje simptoma menopauze.

Fitoestrogen se često dovodi u pitanje sa bebi formulama u smislu da li je sojino mleko adekvatna zamena i da li je bezbedno za odojčad.

Kad su u pitanju odojčad, nauka je malo jasnija:

 • Sojino mleko u bebi formulama nema nikakav drugačiji efekat od klasičnog kravljeg mleka. 7
 • Dugotrajno hranjenje odojčadi sojinom formulom nema nikakve hormonalne efekte na odojčad. 8
 • Ne postoje klinički dokazi koji bi ukazali na bilo koje negativne efekte koji bi potencijalno sojina bebi formula imala po odojčad. 9

Zaključak

Ukratko, ako posmatramo celokupnost dokaza, mogli bismo čak zaključiti da su fitoestrogeni ili izoflavoni bezbedni po ljude. Naravno, potrebno nam je još istraživanja, ali ako uzmemo trenutno sve što znamo, nema potrebe da mislimo da je soja, a specifično fitoestrogeni i izoflavoni, babaroga.

Ako išta, trebalo bi pre da se zaokupimo količinom unosa životinjskih hormona jer su oni mnogo sličniji ljudskim nego njihovi biljni rođaci.

Reference:


 1. pubmed, Link [return]
 2. clinsci.org, Link [return]
 3. pubmed, Link [return]
 4. pubmed, Link [return]
 5. jamanetwork.com, Link [return]
 6. wiley.com, Link [return]
 7. pubmed, Link [return]
 8. pubmed, Link [return]
 9. nutrition.org, Link [return]