Biotehnologija Mon, Feb 2, 2015

GMO i Monsanto – Nauka nije na prodaju

Da li biste jeli biljku koja luči sopstvene otrovne pesticide? 1

Da li biste jeli biljku koja sadrži DNK raznih virusa i bakterija? 2

Da li biste jeli biljku koja ima gene koji su se pojavili iz slučajnih nizova DNK koda 3 i čiju DNK su ljudska bića nemilosrdno seckala i njome manipulisala i na taj način proizvela ko zna kakve toksine i alergene?

Pre nego što izvadite kolac i krenete u linč protiv Monsanta, možda želite da znate koje sorte useva imaju gore navedene osobine.

Sve. Sve vrste biljaka – uključujući organske. Možda zvuči strašno, ali je u stvari sasvim normalno i predstavlja osnovu biologiju useva.

Genetski modifikovani organizmi (GMO) su, verovali ili ne, manje strašni.

Konvencionalne metode uzgoja – poput ukrštanja (milenijum stara metoda) ili bombardovanja Iks-zracima (skoro vek stara), se mogu porediti sa slučajnim razbijanjem DNK lanca maljem.

Poređenja radi, genetski inženjering predstavlja pažljivo i pedantno štelovanje.

Nije iznenađujuće onda da stotine nezavisnih studija 4 nisu uspele da pronađu nijedan validan zdravstveni problem u vezi sa GMO.

Šta više, GMO usevi se toliko testiraju da to nije normalno, dok se ne-GMO usevi provlače kroz svaku pukotinu 5. Kao rezultat toga, realno je očekivati da će zapravo ne-GMO (konvencijalni i organski) usevi verovatno više imati šanse da sadrže skrivene toksine i alergene, a ponekad su problemi toliko ozbiljni da se zbog nedostatka testiranja na tržištu pojave proizvodi kao što je toksični celer u Kaliforniji, zloglasni Lenape krompir i organske “ubice” tikvice na Novom Zelandu.

GMO proizvodi, u principu, mogu da izazovu zdravstvene probleme, ali oni realno nisu ništa drugačiji od svojih konvencionalnih i organskih rođaka. Ako bi ih poredili, evidencije o bezbednosti GMO ulivaju mnogo više poverenja od drugih vrsta useva.

Životna sredina i GMO

GMO usevi su zapravo bili od pomoći u smanjenju negativnih efekata, kao što je smanjenje toksičnih pesticida, koji su ponekad prilično drastični.

Postoje i određeni rizici kad su u pitanju GMO biljke. Jedna od možda i najvećih jeste pojava super otpornih korova. Jedan od skorijih primera je ovaj slučaj u Americi. Na svu sreću, postoje načini odbrane od toga i, dok ovo pišem, kompanije kao Monsanto prave nove vrste biljaka koje će biti otporne na druge vrste herbicida.

Ono što ovde treba napomenuti jeste da će se super otporni korovi pojaviti jednako i u organskoj poljoprivredi. Ako dovoljno dugo, u dovoljnim količinama, prskate vaše useve određenim herbicidom, kad tad će korov postati rezistentan na njega. Dodatni problem organske poljoprivrede jeste što po pravilu povećava zagađenje (veći N20 nivoi i veći gubitci u nitratima 6).

Ovi stavovi nisu samo moji i ne izmišljam ih. Delim ih sa nekim od najuglednijih svetskih naučnih i zdravstvenih organizacija.

Američko udruženje za unapređenje nauke, Nacionalna akademija nauka, Američko medicinsko udruženje, Kraljevskog društvo Velike Britanije i Svetska zdravstvena organizacija govore kako su GMO podjednako bezbedni za zdravlje i životnu sredinu 7 kao konvencijalni/organski usevi.

Korporativno sponzorstvo

Anti-GMO advokati vole da odbace ovaj naučni konsenzus pod ubeđenjem da je sponzorisan od strane korporacija kao što su Monsanto, Dow, Bayer, Syngenta itd.

Pored toga što ovakav stav duboko vređa naučnike koji godinama rade na svojim istraživanjima, ova teorija zavere ima nula vrednosti.

Ako velike naftne kompanije ne mogu da “kupe” naučne institucije i naučnike da preokrenu svoje mišljenje o klimatskim promenama i globalnom zagrevanju što je nažalost naša stvarnost, kako bi mogao relativno mali Monsanto to da učini oko GMO?

Samo pogledajte finansijske izveštaje ovih korporacija:

Kao što vidite, kompanija kao što je Monsanto je relativno mali igrač u odnosu na velikane naftnih kompanija. Druge kompanije koje se bave genetskim inženjeringom su još manje.

Kako je moguće da kompanija kao Monsanto uspe toliko da zaokrene celu naučnu zajednicu kako joj odgovara tokom zadnjih nekoliko decenija? Kako je moguće da sve to drži u tajnosti i da se ne pojavi nijedan Snowden koji bi ih raskrinkao.

To jednostavno nije moguće.

Zaključak

Da se razumemo, ne brinem se ja mnogo za Monsanto. Imaju oni mnogo problema u odnosima sa javnošću, ali se brinem kada anti-GMO pokret spreči oslobađanje novog GM pirinča punog vitamina A 8 na tržištu, što rezultira nepotrebnim slepilom pa čak i smrću hiljade dece u siromašnim regionima Azije.

GMO nije entitet koji je opasan, već je to razorna moć straha i neinformisanosti.

Reference:


  1. pnas.org, Link [return]
  2. apsnet.org, Link [return]
  3. biomedcentral.com, Link [return]
  4. europa.eu, Link [return]
  5. aaas.org, Link [return]
  6. sciencedirect.com, Link [return]
  7. ubc.ca, Link [return]
  8. cambridge.org, Link [return]