Vakcine Tue, Jun 24, 2014

Tri velike ironije protivnika vakcina

Ne zaboravimo da je ogromna većina tvrdnji protivnika vakcina totalna zabluda, ali postoji nekoliko zanimljivih ironija koje vredi približnije pogledati.

Ironija #1: Tvrdnja da MMR vakcina izaziva autizam, kada zapravo ona može sprečiti određene slučajeve autizma

Jedna od najčešćih tvrdnji protivnika vakcina je ta da vakcine, posebno MMR vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole, izazivaju autizam. Ova tvrdnja je u totalnoj suprotnosti u odnosu na ono što nam nauka govori.  Desetak velikih epidemioloških studija i detaljnih pregleda u literaturi:

 • CDC 1
 • IOM 2
 • NHS 3
 • COCHRANE 4

su dokazali suprotno, ali problem zadire mnogo dublje od ovoga. Trudna žena zaražena rubeolom može roditi dete koje ima stanje poznato kao kongenitalni rubeola sindrom. Ovaj sindrom podrazumeva gluvoću, abnormalne oči, urođene srčane mane i iznenađujuće, invaliditet kao što je autizam (Offit i Mozer, 2011). 5 Vakcinisanjem vakcinom MMR, puno se smanjuje rizik za žene koje zatrudne da se kasnije zaraze rubeoleom i time se u stvari sprečava da dete dobije kongenitalni rubeola sindrom (što je jedan od faktora rizika za razvoj autizma).

Ironija #2: Suprotstavljanje farmaceutskim kompanijama, dok široko grle “lekove” alternativne medicine

Farmaceutske kompanije imaju lošu reputaciju, a u određenim situacijama one to i zaslužuju. Povremeno umeju da deluju neetički i koriste agresivan marketing tako da su daleko od nekog moralnog savršenstva, međutim većina lekova tih kompanija je naučno testirano i dokazano je su da rade van placebo efekta što retko važi i za tzv. komplementarne i alternativne lekove koji se u velikoj meri oslanjaju na tradiciju, anegdote i ljudske intelektualne slabosti. Zanimljivo je napomenuti da prema dr Paul Offit-u (knjiga “Autisms False Prophets”), preko 60 miliona Amerikanaca koristi neki vid proizvoda alternativne medicine i da je ta industrija postala toliko velika da vredi preko 40 milijardi dolara godišnje. Za većinu proizvoda alternativne medicine je dokazano da ne rade dalje od placebo efekta (Offit, 2008). 6 Farmaceutske kompanije nisu savršene, ali barem većina njihovih proizvoda zapravo rade ono što tvrde, što se ne može reći za većinu proizvoda alternativne medicine (Singh & Ernst, 2008). 7

Ironija #3: Odbijanje bezbednih vakcina, dok nekritički prihvataju neispitane i opasne tretmane

Ovo je posledica prethodne tačke: vakcine spadaju među najsigurnije farmaceutske proizvode koji postoje, a mnogi od proizvoda alternativne medicine su direktno štetni kao što su napr. neki od tradicionalnih indijskih proizvoda pod nazivom Ajurveda. U nekim od ovih proizvoda su pronađeni da sadrže štetne nivoe teških metala kao što su živa, olovo i arsen (2004. 8 i 2008. 9 Saper) bilo da su kupljene u lokalnim prodavnicama ili na internetu.

Reference:


 1. bit.ly, Link [return]
 2. iom.edu, Link [return]
 3. bit.ly, Link [return]
 4. bit.ly, Link [return]
 5. books.google.rs, Link [return]
 6. columbia.edu, Link [return]
 7. amazon.com, Link [return]
 8. ama-assn.org, Link [return]
 9. ama-assn.org, Link [return]