Vakcine Fri, Apr 24, 2015

Roald Dahl pismo o vakcinama

U poslednje vreme se kod nas vodi debata o vakcinama. Skoro sam slušao jednu debatu na RTS-u o vakcinama, gde su ih na svu sreću prikazali u pozitivnom svetlu.

Čuvenu MMR vakcinu bije poprilično loš glas, ali neopravdano. Najgori glas je onaj da izaziva autizam.

Da stavimo malo sve u perspektivu jednog od mojih omiljenih pisaca, Roalda Dahla. On je pisac uglavnom dečjih knjiga i kad sam bio mali, njegove su jedine knjige koje sam čitao iznova i iznova.

Pismo je napisao 1980. godine kada je već par decenija postojala vakcina protiv morbila. Povod za pismo je bilo to što su i tada deca još uvek umirala od ove bolesti.

Celokupno pismo možete pročitati na sledećem linku.

Ukratko ću prepričati o čemu je pisao:

1962 godine, njegova ćerka Olivia je umrla od ove bolesti. Tada još nije postojala vakcina protiv morbila, ali eto već sledeće godine se pojavila prva. Pismo je bilo upućeno roditeljima da ne bi prošli kroz ono kroz šta je on prošao.

Mislim da i dalje vlada mišljenje da morbili nisu dovoljno opasni i zarazni i da zato tako lako odbacujemo vakcinisanje. Verujem da je razlog ovome to što mi nikada nismo imali priliku da prođemo kroz jednu veliku epidemiju kako bismo naučili svoju lekciju. Zahvaljujući vakcinama, nadam se da nikad nećemo morati.

Svi veliki epidemiolozi i zdravstvene organizacije 1 su upoznati sa tim da su morbili ozbiljna bolest kojoj se treba ozbiljno pristupiti.

Već 50 godina imamo bezbednu i efikasnu vakcinu protiv morbila. Zašto i dalje vodimo ovu debatu?

Evo kako bi to rekao moj omiljeni mađioničarski duo Penn & Teller:

Reference:


  1. who.int, Link [return]