Veterina Mon, Apr 20, 2015

Pet protektor disk (medaljon): prevara za kućne ljubimce

Ne znam odakle da počnem sa ovim “uređajem”.

Pet protektor je mali disk ili medaljon koji se stavlja oko vrata vašeg ljubimca i navodno ga štiti od buva i krpelja.

Naći ćete puno sajtova, domaćih i stranih, koji govore o ovom proizvodu, ali ću ukratko dati objašnjenje preuzeto sa glavnog pet protector sajta o tome kako ovi diskovi funkcionišu. Da budem iskren, kada sam prvi put pročitao, samo što nisam zaplakao od smeha. Citiram (prevod):

Tehnologija Pet Protector diska se zasniva na kombinaciji elektromagnetnih talasa i skalarnih talasa koji stvaraju zaštitno polje oko vašeg ljubimca. Skalarni talasi se proizvode kombinacijom Zemljinog magnetnog polja i živog bića u pokretu (cirkulacija krvi). Međutim, ovi skalarni talasi ne mogu imati konstantnu emisiju osim ako ne postoji “okidač” koji stvara “perpetum mobile” efekat. Zemljino magnetno polje nije dovoljno moćan “okidač” za konstantnu proizvodnju skalarnih talasa koji bi bili dovoljno jaki da efikasno odbijaju parazite, niti bi mogli da traju duže vreme. Na scenu stupa Pet Protector disk koji predstavlja jedini delotvoran proizvod ove vrste, jer je on ne samo napunjen dodatnim skalarnim talasima, već i dodatnom porcijom elektromagnetnog polja koje omogućava skalarnim talasima da stalno sebe obnavljaju i efikasno štite vašeg ljubimca.

Verujte da ovo ne izmišljam. Ovako je objašnjena funkcionalnost ovog diska.

Izgleda da se sve vrti oko skalarnih talasa. Moram da priznam da sam prvi put čuo za skalarne talase kad sam pročitao tekst o pet protektoru, pa sam morao da pogledam o čemu se radi.

Skalarni talasi su određeni tip elektromagnetnih talasa koje funkcionišu van zakona poznate fizike.

U fizici, ako je nešto opisano kao “skalarno”, ona sadrži samo informacije o veličini. Nasuprot tome, “vektor” sadrži informacije kako o svojoj veličini tako i o svom pravcu.

Kako bi se ovo prenelo na skalarni talas izlazi van granica mog znanja fizike, ali ako neko ima ideju, otvoren sam za sugestije.

U svojoj potrazi sam pokušavao da nađem bilo kakvu validnu referencu ka skalarnim talasima u nekom naučnom žurnalu, ali nisam uspeo ništa da nađem. Baš me čudi zašto.

Nakon dosta istraživanja, ispada da mnogi proponenti alternativne medicine i teorija zavera vole da koriste skalarne talase u svrhe opravdavanja svojih teorija.

Znači, imamo situaciju gde skalarni talasi nisu nikada bili primećeni u prirodi i prkose osnovnim zakonima fizike. Kako je onda moguće da znamo da li ovi diskovi navodno izbacuju skalarne talase? Nikako, eto kako. Nemoguće ih je izmeriti.

Na jednom od mnogih sajtova koji prodaju pet protector diskove, pročitao sam pravni (legal) deo sajta. Evo šta piše:

i izričito želimo da istaknemo da upotreba CatanDog diska protiv parazita ne može da zameni veterinarsko tretiranje ili preporuke hemičara. Do sada, princip i način delovanja CatanDog Anti-parazit diska ne može biti atestiran pomoću konvencionalnih i naučno proverenih metoda merenja. Postojanje skalarnih talasa u prirodnim naukama je pod znakom pitanja i za sada nije dokazano da postoje prema klasičnoj doktrini prirodnih nauka.

Neverovatno, sam proizvođač se apsolutno ograđuje od toga da ovi diskovi u stvari išta rade. Ne mogu da opišem koliko je sramotan ovaj proizvod baziran na potpuno pseuodnaučnim činjenicama.

Ali ovde nije kraj. Jedna od ovih kompanija koja prodaje pet protector diskove je napravila čak i jednu studiju 1. Našao sam je slučajno, na Facebook strani jednog od proizvođača, gde je navode kao pozitivnu. Naravno, pročitao sam je. Evo zaključka studije:

Pet protector disk nije imao značajan uticaj na proizvodnju jaja, vreme održivosti jaja i na broj odraslih buva na mačkama. Nije bilo značajnih razlika u broju buva između kontrolne i eksperimentalne grupe.

U prevodu, rezultat studije je bio negativan.

Za kraj bih dodao i to da, koliko sam uspeo da vidim, pet protector proizvod se reklamira i prodaje kao multi level marketing šema. To je u stvari fensi naziv za piramidalnu šemu.

Zaključak

Skoro nisam pročitao više gluposti oko nekog proizvoda kao oko pet protector medaljona tj. diska. Količina pseudonačnih gluposti izrečenih oko ovog proizvoda prevazilazi sve moguće granice. Sami proizvođači su se ogradili rekavši da skalarni talasi ne postoje, ali zato prodaju pet protector disk koji je navodno napunjen tim istim talasima. Kako je prodaja ovoga legalna, ja stvarno ne znam.

Proizvođač, inače, ima i jednu vrhunsku začkoljicu. Naime, imaju polisu da vraćaju pare posle 30 dana ako se pokaže da pet protector disk ne funkcioniše. U jednom delu sajta spominju da samom disku treba do 20 dana vremena da bi napravio dovoljno veliki skalarni talas oko ljubimca koji bi pokrenuo zaštitu. E sad, isporuka traje 3 dana, da dodamo isto toliko tj. još 3 dana da se vrati disk prodavcu, na kraju ostaju 4 dana lufta kako bi vratili proizvod, što je praktično jako teško izvodljivo. Vrlo vešto, zar ne?

Isto tako, još jedna čudna stvar koju sam primetio, to je da naši prodavci govore da pet protector disk treba da se menja na svake 2 godine, dok je taj rok u inostranstvu 4 godine. Možda su naši prodavci malo gramziviji? Možda skalarni talasi stvarno ne postoje pa nije ni važno koliko traje?

Reference:


  1. pubmed, Link [return]