Ostalo Wed, Jun 18, 2014

Prirodni zaštitni faktori od zračenja sunca

U potrebi za konstantnim izbegavanjem potencijalno štetnih hemikalija u komercijalnim proizvodima, pa i proizvodima za sunčanje, blogeri, roditelji i prodavci promovišu “prirodne faktore” kao efikasne metode za borbu protiv UV zračenja. Ono što preovlađuje su prirodna ulja, specifično kokosovo i susamovo ulje.

Efekti UV zračenja

Osnovna podela UV zračenja je na UVA i UVB. Postoji naravno i UVC, ali s obzirom na to da imamo ozonski omotač, neću se obazirati na njega.
UVB zračenje je glavni krivac za moguće opekotine od sunca. Do skoro, UVA zračenje nije bilo pod lupom i preparati za zaštitu od sunca uopšte nisu ni imali odbranu od UVA zračenja. Nova istraživanja 1 nam govore da UVA zračenje ne samo da može da prođe kroz staklo, već UVA zraci mogu da prodru dublje u kožu i odgovorni su za raspadanje kože i razna zadebljanja. I UVA i UVB zračenje se u današnje vreme smatra kancerogenim.

Šta je SP faktor?

SPF predstavlja procenu koliko je efikasna krema za sunčanje u smislu dodatnog vremena koje će proći, a da koža ne dobije opekotine. Na primer, krema za sunčanje kojom se produžuje vreme za dobijanje opekotina za 10 do 150 minuta ima SP faktor 15. SPF je mera zaštite UVB zračenja, ali ne i UVA. Dok je UVA zračenje kategorisano kao kancerogeno zajedno sa UVB, trenutno ne postoje dobro uspostavljene krajnje tačke za merenje UVA zaštite kao što postoje za UVB.

Postoji veoma mala razlika između SP faktora nakon SPF 15:

 • SPF 15 će omogućiti 7% UVB zračenja da dođe do kože (93% zaštita)
 • SPF 30 će omogućiti 4% UVB zračenja da dođe do kože (96% zaštita)
 • SPF 60 će omogućiti 2% UVB zračenja da dođe do kože (98% zaštita)
 • SPF 100 će omogućiti 1% UVB zračenja da dođe do kože (99% zaštita)

Dolazimo do jedne veoma važne začkoljice. SPF vrednosti se izračunavaju na osnovu upotrebne doze od oko 30 ml za celo telo u jednom nanošenju, što je mnogo više nego što se obično koristi. U principu, uglavnom se primenjuje nedovoljna količina kreme za sunčanje 2 i time se retko postiže ona obeležena UV zaštita sa boce. U realnim zapažanjima korišćenja, stvarna zaštita mnogo više zavisi od primenjene količine i učestalosti nanošenja, nego od vrednosti SPF-a.

Kokosovo ulje? Susamovo ulje?

Internet je pun informacija o tome kako su ova ulja efikasan i prirodan način za borbu protiv UV zračenja. Akcenat stavljam na “prirodan”, jer ono što je prirodno to je i zdravo, zar ne? Ponovo ću ovde da spomenem blogerku sa vitkog gurmana koja zainteresovanima promoviše prirodne metode za zaštitu protiv sunca. Ona navodi 2 statistike:

 • Susamovo ulje – do 30% zaštite od sunca.
 • Kokosove ulje – do 20% zaštite od sunca.

Spominje jos nekoliko namirnica, ali se neću obazirati na njih jer ova 2 ulja već imaju dovoljno nisku zaštitu, te je nepotrebno ići niže niz lestvicu. Da vidimo šta moderna nauka ima da kaže na sve ovo.

Najnovije istraživanje 3 na ovu tematiku nam daje interesantan uvid u kompleksnost UV zračenja i pokazuje kakve rezultate daje kokosovo i susamovo ulje. Dodaću na ovu listu jos i pileću masnoću koju je ovo istraživanje isto uvrstilo i koja daje veoma interesantne rezultate. Pileća masnoća u ove svrhe je pripremljena od pilećeg trupa kuvanog na 140 stepeni celzijusa. Studija je merila 2 osobine ulja, a to je propustljivost i moć apsorpcije UV zračenja. Rezultati studija su veoma interesantni:

Dijagram 1 – Apsorpcija

 • Susamovo ulje – od 0 do 25% apsorpcije UVB zračenja
 • Kokosovo ulje – od -20% do 0% apsorpcije UVB zračenja
 • Pileća masnoća – od 60% do 75% apsorpcije UVB zračenja

Dijagram 2 – Propustlijivost

 • Susamovo ulje – 80% propustljivosti UVB zračenja
 • Kokosovo ulje – 80% propustljivosti UVB zračenja
 • Pileća masnoća – od 20% do 25% propustljivosti UVB zračenja

Možemo lako zaključiti da je pileća masnoća apsolutni šampion u zaštiti od UVB zračenja. Interesantno je kako se nigde ne spominje pileća masnoća kao solidna metoda za zaštitu od UVB zračenja, dok se ulja kao što su kokos, maslinovo i susam uzdižu u nebesa. Iz dijagrama možete videti kako različita ulja imaju različitu moć apsropcije i propustljivosti u zavisnosti od talasne dužine zračenja.

Zašto je ovo bitno?

Bitno je, jer ako se odlučite na koriščenje nekog od ovih ulja, nećete biti zaštićeni od celog spektra UV zračenja. Već možete da vidite razliku između SP faktora 15 i nekog ulja i razlika je ogromna. Kad na to dodate i to da ulje ne pokriva ceo spektar zračenja, dobijate još veću razliku. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se kreme za sunčanje sastoje iz mnogo različitih supstanci – da bi pokrile ceo spektar zračenja. Pravljenje kreme za zaštitu od sunca je veoma kompleksno i nije preporučljivo praviti svoje mešavine. Nije sve tako jednostavno kao 1 + 1 = 2.

Za razvijanje preparata sa većom efikasnošću, formulator mora da razume fizičko-hemijska svojstva svakog elementa, ne samo UV apsorpciju aktivnih sastojaka, već i strukturne komponente materijala kao što su estri, emolijensi, emulgatori itd. koji se koriste u formulaciji, jer komponente mogu da komuniciraju međusobom i rezultat ovih interakcija može da utiče na efikasnost preparata.

Zaključak

Kreme za sunčanje nisu panacea kad je u pitanju zaštita od sunca, ali je dobar način zaštite kada niste fizički zaštićeni od sunca. Razlike između SPF 15 i SPF 100 su male i bolje obratite pažnju na količinu koju nanosite i na učestalost nanošenja, nego na SPF vrednost. Ostavite razna ulja u kuhinji gde im je i mesto, a pravljenje preparata za sunčanje prepustite profesionalcima.

Reference:


 1. pubmed, Link [return]
 2. pubmed, Link [return]
 3. hindawi.com, Link [return]