Ishrana Fri, May 1, 2015

Razočaranje u Pepsi

Mislim da i dalje vlada mišljenje da su veštački zalađivači loši po nas. U ovom postu ću specifično (ponovo) da se osvrnem na aspartam koji sam već detaljno prešao prošle godine.

Zašto sam razočaran u Pepsi, verovatno se pitate?

Pepsi je pre nekoliko dana odlučio da izbaci aspartam iz svojih dijetalnih pića.

E sad, kako su ta pića i dalje dijetalna odnosno bez šećera, zamenili su aspartam sa dva druga veštačka zaslađivača (sukraloza i kalijum acesulfam).

Naravno, razlog ovog prelaska je marketinške prirode, ali je problem u odluci koja je doneta na osnovu loših i pogrešnih informacija.

Aspartam

S obzirom na to da sam već pisao o aspartamu, ovde ću napisati samo par osnovnih podataka.

Aspartam je jedan od najistraženijih veštačkih zaslađivača koji postoji i jedan od najbezbednijih.

Preporučena bezbedna dnevna doza aspartama je oko 40mg po jednom kilogramu čovekove mase, što je oko 17 konzervi pića dnevno za prosečnog odraslog čoveka.

Kombinacija Pepsi plus aspartam je jednostavno dobra kombinacija kad su u pitanju dijetalna gazirana pića. Daleko od toga da hvalim gazirana pića, ali ako već toliko volite da ih pijete i hoćete malo da pripazite na kalorije, diet pepsi je ok kombinacija.

Pepsi

Pepsi je nažalost pokleknuo usled pritiska interneta i odlučio da izbaci aspartam iz svojih dijetalnih pića i da ga zameni sa dva totalno druga veštačka zaslađivača.

Kako je to jedan od direktora Pepsi-ja rekao:

Dok decenije studija o aspartamu govore da je bezbedan, mi smo uvideli da je potražnja evoluirala.

Zaključak

Onog trenutka kada korporacije moraju da pokleknu internetu i pseudonačnim informacijama, tog trenutka se tim informacijama dodeljuje stvarna konotacija. Ne sumnjam da će protivnici aspartama ovo videti kao veliku pobedu, ali je ovo više gubitak nego pobeda za potrošače.

U nekom idealnom svetu, velike korporacije kao što je Pepsi, bi trebalo da stanu na stranu nauke. Iako mi je na neki način razumljivo da pokleknu jer je marketing vrlo važna stvar za ovakve proizvode, mislim da će im se strategija obiti o glavu.

Šta je sledeće onda? Šta ako krenu priče da sukraloza izaziva glavobolje, povišen krvni pritisak ili nešto treće? Hoće onda da pređu na neki četvrti zaslađivač? Gde je kraj?