Alternativna Medicina Tue, May 5, 2015

Japanski detoks ulošci

Ovo je još jedan u nizu proizvoda alternativne medicine koji nema nikakvog smisla. Post mi je bio veoma zabavan za pisanje.

Proizvod o kome govorim je ovaj.

U pitanju je primer koji sam odabrao iz ponude sličnih uložaka.

Kako kažu na sajtu, Japanci koriste ove uloške da bi se otarasili toksina (šta god oni bili), poboljšali cirkulaciju, ubrzali metabolizam, poboljšali kvalitet sna itd.

Kako ovi ulošci funkcionišu?

Na početku nam odmah prikazuju sledeću sliku:

Navodno, određeni delovi stopala odgovaraju određenim organima. Ovo me malo podseća na refleksologiju.

Samo što nisam umro od smeha kad su dali predlog kako da proverimo da li svi meridijani na stopalima stvarno funkcionišu. Kažu, ako utrljamo beli luk na stopala, osetićemo ukus belog luka u ustima! Skoro nisam pročitao više gluposti. Mada, moram da priznam, s obzirom na to da je beli luk poprilično aromatičan, ako bih mazao svoje stopalo njime 45 sekundi skoro sam siguran da bih osetio ukus belog luka. Ali, mislim da to isto stoji i kad bih mazao šapu svom psu. Nekako bih se, doduše, osećao kao tupson da stvarno uzmem i mažem sebi stopalo belim lukom. Da li je to dokaz da postoje meridijani na stopalu? Rekao bih da nije.

Osim nepostojećih meridijana na stopalima, uticaj ovih uložaka obrazlažu i time što sadrže neku posebnu vrstu sirćeta koje navodno upija toksine.

Imamo situaciju da je koža na našim stopalima jedna od najdebljih i najrezistentnijih 1. Nekako baš na tom delu tela, uprkos otpornosti, baš tu nam je najlakše da se oslobođamo nekih nepostojećih toksina. Sama pomisao da je koža propusna na taj način na koji oni govore je suluda. Ali, čak i ako bi to nekako bilo moguće, proces detoksikacije organizma obuhvata jetru i bubrege koji filtriraju našu krv, a ne ispuštanje toksina kroz stopala.

Koža nije sunđer koji može tek tako da ispušta šta mu se ćefne. Koža je poprilično selektivna šta ispušta (znoj i sebum). Ona je specifično napravljena da nas zaštiti od spoljnih uticaja i sigurno da ako stavimo uložak na stopalo, sirće na tom uložku verovatno ništa neće uraditi osim što će smrdeti.

Vizuelni dokazi koje daju kao primer pre i posle korišćenja (crn uložak nakon korišćenja) su jednostavno rezultat oksidacije i reakcije na vlagu sa stopala. To nisu nikakvi toksini koji magično izlaze iz stopala.

Apsolutno mi je fantastičan njihov pokušaj da prikažu analizu kose pre i posle nošenja ovih uložaka. Kao dokaz daju analizu kose nakon nošenja ovih uložaka u periodu od 2 meseca.

E sad, ako dobro pogledate, videćete da su zaokružili neke vrednosti kao povoljne jer su se naslage tih toksina navodno smanjile usled nošenja uložaka, dok su neke razlike naveli kao zanemarljive. E pa mene nije mrzelo da pogledam te “zanemarljive” razlike tako da ono što je po njima zanemarljivo sledeće:

  • Arsenik – povećanje koncentracije od 10%
  • Barium – povećanje koncentracije od 77%
  • Nikl – povećanje koncentracije od čak 895%

Na stranu sada što nam ova analiza jednostavno ne može dati bilo kakve pouzdane podatke, ali ako ovo daju kao neki dokaz mogu barem malo više da se potrude da sakriju nedostatke.

Zaključak

Već dok pokušavam da razumem ceo koncept oko ovih uložaka imam osećaj da mi polako umiru sive ćelije.

Reference:


  1. emedicine.medscape.com, Link [return]