Ishrana Sat, Dec 27, 2014

Čišćenje organizma od toksina – Mit koji nikako da umre

Ne postoji takva stvar kao što je “detoksikacija”. U medicinskim terminima, to je besmislica. Kombinacija pravilne ishrane i fizičke aktivnosti je jedini načini da se vodi zdrav život. Šta se onda podrazumeva pod detoksikacijom ili čišćenjem organizma od zlih toksina?

Ideja da možete da operete sve svoje kalorične grehe je savršen protivotrov imajuću u vidu današnji stil života, brzu hranu i alkoholna pića. Ali, pre nego što skinete prašinu sa svog sokovnika ili napravite prvi korak ka klinici za čišćenje debelog creva, postoji nešto što bi trebalo da znate: detoksikacija ili čišćenje organizma od toksina je ideja sa kojom navodno  možete da isperete organizam i sve organe od svih nečistoća kako bi bili spremni i orni za rad. Ono što je problem ovde to je da je to sve čista zabluda. To je pseudo medicinski koncept dizajniran da proda tretmane i preparate koji vam nisu potrebni.

Kako bi rekao gospodin Edzard Ernst:

Postoji dve vrste detokskacije:

  • Prva predstavlja respektabilni medicinski program odvikavanja ljudi od zavisnih supstanci opasnih po život.

  • Druga je samo reč koji su preuzeli preduzetnici i šarlatani kako bi prodali svoje izmišljene tretmane koji navodno čiste vaše telo od nekih tamo toksina koje ste navodno akumulirali.

Kad bi se toksini stvarno akumuluirali u našim telima na način na koji oni navode, mi bismo verovatno bili mrtvi ili bi nam bila potrebna ozbiljna medicinska intervencija. Normalno zdravo telo ima bubrege, jetru, kožu i pluća i svi ti organi rade detoksikaciju. Za sada ne postoji siguran način, barem ne kroz tzv. tretmane detoksikacije, da nešto što radi savršeno dobro u zdravom telu nateramo da radi još bolje.

Veći deo prodajne marketing priče se vrti oko pojma “toksini”: otrovne materije koje unesete ili udišete. Problem je što nikad nije jasno šta su tačno ovi toksini? Ako postoje, onda bi se oni mogli izmeriti pre i posle tretmana, da bi se izmerila efikasnost tretmana.

U 2009. godini, mreža naučnika okupljenih od strane jedne dobrotvorne organizacije u Velikoj Britaniji 1 je kontaktirala proizvođače 15 različitih proizvoda koji se prodaju u apotekama i supermarketima za koje se tvrdi da služe za čišćenje organizma od toksina. Proizvodi su se kretali od dijetetskih suplemenata do napitaka i šampona. Kada su naučnici tražili dokaze iza tvrdnji, nijedan od proizvođača nije mogao da definiše šta su tačno mislili pod detoksikacijom i toksinima.

Ipak, neobjašnjivo je da se na policama u prodavnicama zdrave hrane i drugim prodavnicama i dalje nalaze proizvodi koji navodno čiste organizam od toksina. Možete naći sledeće proizvode: tablete, tinkture, kesice čaja, maske za lice, kupke, šampone, razne gelove, flastere, itd. Razne wellness ustanove takođe obećavaju detoksikaciju masažama, vežbama, kupkama i slično. Možete probati čak i sedmodnevni program detoksikacije preko koga ćete verovatno izgubiti i težinu, ali to nema nikakve veze sa toksinima. To je zato što ćete gladovati nedelju dana.

Zatim, tu je i hidrokolon terapija odnosno irigacija kolona (ispiranje creva). Njeni zagovornici će vam reći da fekalije mogu da bleje u vašim crevima mesecima i da vas usput pumpaju sa raznim užasnim toksinima koji izazivaju bolesti.

Vi im zauzvrat platite malu naknadu da vam oni gurnu crevo sa vodom u anus i lepo vas isperu iznutra.

Nažalost za njih i srećom po nas, ne postoje misteriozne fekalije koje se zalepe za naša creva i pumpaju toksine. To je čista zabluda i ova irigacija kolona ume da bude opasna iz 2 glavna razloga:

  1. Postoji opasnost od perforacije creva.
  2. Ispiranje potpuno poremeti crevnu floru i balans bakterija u crevima.

Uzmimo jedan prost primer. jetra, alkohol i brokoli.

Jetra razbija alkohol u ​​procesu koji se sastoji iz dva koraka. Enzimi u jetri prvo pretvaraju alkohol u acetaldehid. Ovo je veoma otrovna supstanca koja oštećuje ćelije jetre. Acetaldehid se ubrzo pretvara u ugljendioksid i vodu koje se organizam oslobađa. Previše alkohola može da ugrozi ove enzime u jetri i da podstakne akumulaciju acetaldehida koji će ultimativno dovesti do oštećenja jetre. Umerena konzumacija alkohola može čak imati i zaštitnu ulogu u organizmu 2.

Kao rešenje za čišćenje toksina od alkohola na mnogim mestima možete naći brokoli.

Brokoli stvarno može da pomogne jetri, ali da vam razbijem herojsku sliku o brokoliju koju možda imate, on sadrži ni manje ni više nego i malu dozu cijanida 3. Jedenjem brokolija ubacujete u sebe jedan mali delić otrova koji nadražuje enzime u jetri i pokreće ih da se lakše izbore sa drugim otrovima.

Zaključak

Ako želite najbolji tretman za detoksikaciju i čišćenje organizma, ovo bi po mom mišljenju bile najbolje smernice:

  • Nemojte da pušite.
  • Budite fizički aktivni koliko možete.
  • Imajte balansiranu ishranu kao što je mediteranska dijeta.

Svako ko kaže da ima tretman za čišćenje organizma od toksina profitira od lažne tvrdnje i po definiciji je prevarant. Ne bi trebalo prepustiti običnim ljudima, naučnicima i dobrotvornim organizacijama da čiste za ovakvim ljudima.

Reference:


  1. senseaboutscience.org, Link [return]
  2. pubmed, Link [return]
  3. acs.org, Link [return]