Alternativna Medicina Wed, Feb 18, 2015

Mit o podizanju i jačanju imunog sistema

Uzmimo naš imuni sistem. On nije biceps koji ako dovoljno vežbamo, postaje jači i veći. Imuni sistem je veoma kompleksna mreža ćelija i proteina.

Odmah ću da se ogradim da je moje razumevanje imunog sistema u najboljem slučaju laičko, ali sve što ću pisati, po mom mišljenju, potpada pod zdrav razum.

Vreme je za jednu metaforu. Zamislite vaš imuni sistem kao sportski auto. Možete ga održavati, popravljati, menjati ulje i dolivati benzin. Ne možete ovakav auto dodatno unaprediti da ide još bolje. Ne možete dodati još benzina ako vam je auto već pun. Ne postoji neki tamo mistični optimum preko koga možemo da idemo.

Slično je i sa imunim sistemom. Svakako da postoje određene ljudske navike koje će imati negativne uticaje na imuni sistem i kao rezultat, njegova funkcionalnost će biti umanjena, ali sa promenama u tim lošim navikama mi dobijamo funkciju u blizini njenog teorijskog optimuma. To su stvari koje smo naučili u osnovnoj školi: zdrava ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje duvana, kvalitetan san, itd. Sve ovo mi svi znamo, ali ljudsko telo je slabo i kvarljivo i lako nas je skrenuti sa pravog puta.

U medicinskom svetu podizanje imunog sistema se zove inflamatorni odgovor, odnosno upala: kada kao odgovor na napad iz sveta mikroba, telo pali turbokompresor sa interkulerom i pokreće vaš sportski automobil 300 na sat. Za kratak rok, ovo pomaže vašem organizmu. Infekcija se dizentegriše ili potiskuje. Ali, kako imuni sistem nije jedan čist, lep i divan sistem, već rezultat čuvenog aljkavog procesa pod imenom evolucija, stiskanje papučice gasa do kraja nije bez mana. Inflamacije i upale su jedan od glavnih uzroka pojave trombova 1, a rezultat mnogih ozbiljnih infekcija je povećan rizik od moždanih udara, srčanih udara, plućne embolije i dr. Ako bismo zaista mogli da podignemo, povećamo ili ojačamo naš imuni sistem tek tako, mi bismo skoro sigurno povećavali i rizik od pojave tromboze.

Zaključak

Dakle, sledeći put kada vam neko kaže da može da poveća, podigne ili ojača vaš imuni sistem, zapitajte se da li nudi savete koje za osnovu uzimaju stanje organizma koje nije optimalno i kada imuni sistem ne funkcioniše optimalno, pa vas gura ka nekoj optimalnoj tački ili nudi da nekako podigne vaš imuni sistem da radi bolje od trenutne optimalne osnove.

Postoji bezbroj preparata na internetu, u apotekama i drugim prodavnicama koji će tvrditi da mogu da vam podignu i ojačaju imuni sistem.

Bolje pitanje je koliko nam je to stvarno potrebno i da li to stvarno želimo? Kao što je slučaj i sa mnogim suplementima, vitaminima itd, ljudski organizam će uvek težiti da bude u ravnoteži i da funkcioniše optimalno, ukoliko je to moguće. Više nečega nego što organizmu treba ne znači automatski da je to dobro po njega. Uglavnom je u pitanju suprotno.

Kad mi neko kaže da sebi podiže imuni sistem, pomislim: zašto bi iko sebi želeo neku autoimunu bolest?

Reference:


  1. pubmed, Link [return]