Alternativna Medicina Thu, Feb 26, 2015

Kako treba lečiti prehladu?

Sama prehlada me je naterala da napišem ovaj post.

Jedna stvar koju možemo sa sigurnošću da kažemo o prehladi to je da je uobičajena i česta bolest (zapravo, prehlada je zajednički, narodni, naziv za različite virusne infekcije). Stoga me ne čudi da postoji ogroman dijapazon sredstava, narodnih lekova, farmaceutskih i alternativnih tretmana za lečenje ove napasti. Pronalaženje “leka za prehladu” je takođe postao klasičan novinarski kliše gde reporteri skaču na bilo kakvu priču koja bi potvrdila da najzad imamo lek protiv prehlade.

Uprkos uobičajenosti prehlade kao bolesti, moderna medicina nema adekvatan odgovor. Jedini siguran tretman je vreme. Većina prehlada prođe samo od sebe za nedelju dana ili manje. Ovo stvara utisak da skoro svaki tretman funkcioniše. Bez obzira na to šta činite, simptomi će se verovatno poboljšati. Takođe je veoma česta pojava dobiti blagu prehladu koja traje samo dan ili dva. Mnogi ljudi osete kako im nadolazi prehlada, ali se nikada ne manifestuje. Ovo je verovatno zbog toga što već postoji neki delimični imunitet u organizmu čoveka tako da se infekcija ubrzo izbriše iz organizma. Ali, ovo takođe može stvoriti utisak da je sve što je urađeno za lečenje prehlade u stvari obavilo dobar posao, pa čak i sprečilo prehladu u potpunosti.

Šta funkcioniše

Postoji veoma kratka lista tretmana koji imaju neku korist. NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi), kao što su aspirin, ibuprofen i drugi, mogu da smanje simptome prehlade 1 kao što je zapaljenje sluzokože i groznica. Acetaminofen (paracetamol) takođe može pomoći, ali on nije antiinflamatorni lek tako da verovatno neće raditi tako dobro kao prethodni.

Antihistaminici imaju blagu korist kod odraslih, ali ne i kod dece. Takođe, postoji zabrinutost zbog bezbednosti i nuspojava kod dece. Generalno, osim pažnje, ljubavi i NSAIL, nema puno toga još dodatno što roditelji mogu da učine svojoj deci kad imaju prehladu. Svi ovi tretmani tretiraju samo simptome prehlade i ništa drugo.

Postoje veoma slabi dokazi za korišćenje toplih tečnosti. Pileća supa nema nikakvu specifičnu prednost u odnosu na druge tople napitke (čaj). 2 Ona može da obezbedi ublažavanje simptoma tako što će raščištiti sinuse. Kako maltene nema rizika u korišćenju supe i toplih napitaka (osim ako je tekućina previše vruća), ako vam čini da se osećate bolje onda samo napred.

Neti Pot je isto popularno medicinsko sredstvo koje izgleda kao mali čajnik sa tankim izlivom koji služi za čišćenje sinusa. Dokazi za korišćenje Neti Pot-a su mešoviti. Ukratko, nema dokaza za njegovu rutinsku ili preventivnu upotrebu kad su u pitanju prehlade, a korišćenje može biti i kontraproduktivno. Međutim, može biti koristan za akutne simptome sinusnih zagušenja. 3 Koncept je zapravo jednostavan i dobro uspostavljen. Ispiranje zaraženog prostora pomaže pri izbacivanju klica iz nosa.

Šta ne funkcioniše

Ukratko, sve ostalo.

Razni proizvodi koje možete da kupite u obližnjoj apoteci protiv kašlja u većini slučajeva ne funkcionišu, a specijalno nisu bezbedni za decu. 4 Ako imate ozbiljan kašalj, onaj koji može dovesti do povrede, potrebni su vam verovatno ozbiljniji lekovi i obavezno se obratite lekaru. Takođe, bilo kakav proizvod protiv kašlja jednostavno nema smisla jer u većini slučajeva ako imate prehladu, želite da se otarasite i da iskašljete šlajm. Sirupi na bazi bilja za olakšavanje iskašljavanja i za poboljšanje izbacivanja šlajma uglavnom ne mogu da štete, ali svakako treba pročitati kontraindikacije sa drugim lekovima koje možda koristite u redovnoj terapiji.

Ehinaceu sam već pokrio ranije. Jednostavno ne funkcioniše niti za prevenciju niti za lečenje od prehlade.

Vitamin C je jedan od poznatijih vitamina koji navodno pomažu kod prehlade. Ali, decenije istraživanja nisu baš bile ljubazne za sve tvrdnje koje navodno vitamin C ima. Istraživanja nisu uspela da pronađu dosledan i ubedljiv efekat vitamina C kod lečenja ili za sprečavanje prehlada. Za rutinsku prevenciju, dokaz je apsolutno negativan. 5 Za lečenje akutne infekcije, postoje razni dokazi za neku moguću veoma blagu korist, ali je ovo verovatno samo šum u podacima.

Šta je sa homeopatskim tretmanima? Pošto je homeopatija jedna velika pseudonaučna prevara jer njeni proizvodi nisu ništa drugo nego obična voda, oni ne služe ničemu. Neću dalje trošiti reči.

Konačno, postoje neki dokazi da cink ili cink oksid mogu umanjiti simptome prehlade, ali dokazi su mešoviti i trenutno neuverljivi. U najboljem slučaju, korist je veoma blaga. Dalje, cink ima veoma jak ukus i mnogim ljudima samo taj ukus bude gori od svih simptoma prehlade koje imaju. Drugo, cink oksid sprejevi za nos su povezani sa anosmijom (gubljenje osećaja mirisa, pa i trajno) što svakako nije vredno rizika za lečenje obične prehlade.

Zaključak

Prehlada ostaje i dalje težak sindrom za efikasno lečenje. U većini slučajeva najbolje je jednostavno pustiti prehladu da odradi svoje i pokušati najbolje što možete da zamaskirate simptome. Ograničeno korišćenje gorepomenutih lekova može biti od pomoći. U suprotnom, ako postoji intervencija koja je bez rizika i čini vam da se osećate bolje – uradite je.

Ne gubite vreme ili novac na svakakve lekove, dodatke, antibiotike, lekovito bilje ili druge izmišljotine. Postoje beskrajni proizvodi koji navodno leče prehladu, ali dobra standardna pozicija je prosto da ne verujete da postoji proizvod koji leči prehladu.

Reference:


  1. pubmed, Link [return]
  2. pubmed, Link [return]
  3. pubmed, Link [return]
  4. pubmed, Link [return]
  5. pubmed, Link [return]