Alternativna Medicina Thu, Dec 4, 2014

Nuspojave suplemenata – Čuvajte svoju jetru

Prirodno i zdravo“. To je glavni marketinški slogan dijetetskih suplemenata koji mnogi prihvataju kao tačan. Marketing funkcioniše i suplemente bije glas da su dobri, zdravi i bezbedni. Problem je u tome što dokazi ukazuju na to da je ova reputacija možda nezaslužena. Ne samo da postoje pitanja o tome da li većina suplemenata ima ikakve zdravstvene koristi, već postoje dokazi da oni mogu biti i štetni. Povrh svega, mi ne možemo biti sigurni da se ono što piše na etiketi zapravo nalazi u boci.

Kao i bilo koji drugi lekovi, suplementi imaju hemijske sastojke koje telo metaboliše nakon apsorpcije. Naša jetra je jedan neverovatan organ. Milioni godina evolucije su nam dali sposobnost da možemo da metabolišemo i izvršimo detoksifikaciju skoro svega što pojedemo. Ponekad naiđemo na nešto što naša jetra ne može da “svari” i nekad ti proizvodi mogu da izazovu oštećenja naše hrabre jetre. Oštećenje može da nastane od nekog specifičnog sastojka (ne)obeleženog na suplementu ili možda od nekog mogućeg zagađenja proizvoda.

Suplementi su veoma popularni proizvodi u naše vreme. Napr. u Americi, 2011. godine, industrija suplemenata je bila vredna 30 milijardi dolara godišnje. Ono što je važnije to je to da dijetetski suplementi ne podležu istim standardima kvaliteta kao farmaceutski proizvodi. Zbog ovoga, trebalo bi da budemo uvek na oprezu zbog sigurnosti i kvaliteta ovih suplemenata.

Da li suplementi treba da podležu istim pravilima kao i obični lekovi? Ako mene pitate, ja mislim da treba. Suplementi mogu da sadrže aktivne sastojke koji mogu da prouzrokuju štetu. Industrija suplemenata se verovatno ne bi složila sa mnom jer realno stvarno ne postoji previše dokaza o štetnosti suplemenata. Vrlo je moguće da mnogi suplementi jednostavno ne rade išta pa time i nema nekih specijalnih podataka.

Nove informacije

Nova analiza o štetnim uticajima suplemenata se pojavila. 1

Specifično, ova analiza se bavila uticajem herbalnih i dijetetskih suplemenata na bolesti jetre.

Analiza je podeljena na dve grupe: one sa povredama koje se pripisuju suplementima koji se koriste u bodibildingu i one zbog drugih suplemenata. Imajući u vidu statistike, jedan od najboljih načina da se izbegne oštećenje jetre od suplemenata jeste da se izbegnu bilo kakvi suplementi u vezi sa bodibildingom jer su najčešći uzrok oštećenja jetre. Oštećenje jetre uzrokovano drugim vrstama suplemenata je raznovrsnije i ima različite ishode, uključujući veći rizik od potrebe za transplantacijom jetre ili smrti.

Autori su između 2004. i 2013. godine otkrili 839 slučajeva povreda koji ispunjavaju uslove za razmatranje u analizi. 709 slučajeva je bilo usled upotrebe lekova, dok je 130 bilo od suplemenata. Od tih 130 povreda povezanih sa suplementima, 45 (35%) bilo je iz bodibilding kategorije, a i 85 (65%) iz drugih suplemenata. Analiza je utvrdila da nijedan pacijent koji je uzimao bodibilding suplemente nije umro ili mu je bila potrebna transplantacija jetre. U drugoj grupi, 13 pacijenata je ili umrlo ili im je bila potrebna transplantacija.

Ovde možete skinuti listu svih suplemenata 2 koji su bili uzeti u obzir za vreme analize.

Šta je sad ovde interesantno? Postoji mnogo proizvoda na spisku gore koji ne bi trebalo da budu povezani sa problemima jetre uopšte, kao napr. multivitamini. Veoma je mala verovatnoća da neki multivitamin proizvod može da izazove oštećenje jetre. Ono što je pre moguće (i verovatnije) to je da je u pitanju kontaminacija proizvoda. Autori su primetili da su oštećenja jetre povezana sa bodibilding proizvodima u skladu sa onim što bi se moglo očekivati da su proizvodi bili kontaminirani sa anaboličkim steroidima. Naravno, ne možemo biti sigurni da je to zaista uzrok. Bilo bi neophodno da se izvrši testiranje svakog proizvoda ponaosob i njihovog uticaja na čovekovu jetru kako bi se utvrdili stvarni sastojci i najverovatniji uzrok. U ovom istraživanju, 217 suplemenata je povezano sa 130 slučajeva oštećenja jetre. Ono što je možda i najneverovatnije, samo oko 80% ovih proizvoda su imali one sastojke koji su bili prikazani na bočici proizvoda. To znaci da u suplementima dobijamo 20% nepoznatog bonusa!

Imajući još dodatno na umu da je kvalitet tih proizvoda pod znakom pitanja usled manjka kontrole, teško je odrediti koji proizvodi i koji sastojci su pravi faktori rizika.

Zaključak

Sve informacije oko suplemenata deluju malo skriveno i teško je išta precizno izvući iz svega ovoga. Teško je sad reći: suplementi su loši i ne treba da se uzimaju, ali ono što se sada barem sa sigurnošću može reći to je da suplementi mogu da naprave štetu i ta šteta je realna.

Još više me zabrinjava to da izgleda da ne postoji dobar način da se izbegne rizik od suplemenata osim ako se odlučite da ih izbegavate u potpunosti. Nema sumnje da klasični lekovi mogu da izazovu probleme sa jetrom i sigurno klasični lekovi imaju veću učestalost u odnosu na suplemente, ali šteta klasičnih lekova se ne odnosi na rasprostranjenu kontaminaciju proizvoda. Suplementi pate od ovoga, rizik je vrlo realan i teško će se izbeći sa bilo kojim suplementom koji se prodaje danas. Dok se ne zategnu propisi oko kontrole suplemenata, ja ne očekujem da će proizvođači učiniti mnogo toga da poboljšaju kvalitet svojih suplemenata. Dok god ne možemo da verujemo onome što piše na etiketi jedne bočice nekog suplementa, teško ćemo moći da kažemo da su suplementi sigurni, a bogami i efikasni.

Reference:


  1. wiley.com, Link [return]
  2. wiley.com, Link [return]