Ishrana Sun, Aug 24, 2014

Kokosovo ulje

U današnje vreme smo poprilično blaži po pitanju holesterola u ishrani, manje zabrinuti o ukupnim mastima i zasićenim mastima, a više zabrinuti za trans masti. Dok mnoge velike zdravstvene organizacije još uvek obeshrabruju upotrebu kokosovog ulja, ono trenutno ima zavidan uticaj na javnost i postoje razne tvrdnje o mnogim beneficijama ovog ulja.

Masti u kokosovom ulju

Kokosovo ulje ima visok procenat zasićenih masti; sadrži više zasićenih masnih kiselina nego bilo koje drugo nehidrogenizovano ulje. Stabilno je jedinjenje i ima dug vek trajanja.

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja može povećati HDL i LDL holesterol. 1 Kokosovo ulje može poboljšati vaš profil holesterola, 2 ali isto tako postoji zabrinutost zbog uticaja laurinske kiseline na pojavu ateroskleroze. Devičansko kokosovo ulje sadrži trigliceride srednjeg lanca koji nisu tako rizični kao neke druge zasićene masti.

Tvrdnje o korisnosti kokosovog ulja

Ako slušamo šta kaže jedan od najvećih sajtova alternativne medicine na našem prostoru – alternativa-za-vas, kokosovo ulje ima antibakterijsko, antivirusno, antikancerogeno dejstvo. Navode kako je korisno protiv širokog dijapazona bolesti kao što su alchajmerova, parkinsonova, kronova bolest i mnoge druge.

Naučnici su naravno skeptični:

Postoji mnogo tvrdnji da kokosovo ulje može da ima zdravstvene koristi, ali ne postoje konkretni naučni dokazi koji bi podržali sve tvrdnje, rekao je dr Danijel Hvang – molekularni biolog specijalizovan za laurinske kiseline.

Cela buka oko kokosovog ulja dolazi iz nepouzdanih izvora. Moj omiljeni Mercola kaže da je kokosovo ulje najpametniji izbor ulja za kuvanje, da je dobro za srce, da ima slične sastojke kao majčino mleko, da poboljšava imunitet, da pomaže kod mršavljenja jer stimuliše metabolizam i za kraj, naravno, da ga i on sam prodaje.

Moj drugi omiljeni dr Oz ima sličan stav. Govori kako je kokosovo ulje dobro za: srce, protiv virusa, bakterija, gljivica, povećava funkciju štitne žlezde, reguliše šećer u krvi, snižava holesterol i još mnogo toga.

Alchajmerova bolest

Teorija da kokosovo ulje ima uticaja na alchajmerovu bolest potiče od supstanci pod nazviom ketoni. Alchajmerova bolest remeti sposobnost mozga da koristi svoj primarni izvor energije – glukozu. Mozak prirodno dobija energiju iz ketona kada ne može iz glukoze. Ketoni bi potencijalno mogli da obezbede alternativni izvor energije u ovim slučajevima. Telo proizvodi ketone kada unosi kokosovo ulje.

Ovo je neka osnovna teorija zašto bi kokosovo ulje imalo potencijal da pozitivno utiče na subjekte koji pate od alchajmera. Ovu teoriju mnogi koriste da bi izbacili bombastične naslove kao da postoji lek protiv alchajmera, ali istina je malo drugačija. Nažalost, ovo je trenutno sve samo teorija. Nije dovoljno kredibilna da se pokrenu istraživački napori u tom pravcu.

Ako pretražite pubmed nećete naći nijednu studiju o kokosovom ulju i alchajmerovoj bolesti.

Snopes.com navodi:

Ne postoji nijedna recenzirana naučna studija o uticaju kokosovog ulja na simptome alchajmerove bolesti.

Zaključak

Kokosovo ulje sigurno nije loše koliko se nekada mislilio pre nego što smo znali šta su trans masti, ali isto tako nije ni neki tamo magični sastojak. Verovatno je bezbedno koristiti kokosovo ulje u umerenim količinama i moguće je očekivati poboljšanja u lipidnim profilima. Problem je što poboljšanje u lipidnim profilima ne znači odmah i smanjenje rizika u kardiovaskularnim problemima.

Ne postoje verodostojni dokazi koji bi podržali mnoge beneficije za koje se tvrdi da kokosovo ulje poseduje.

Reference:


  1. pubmed, Link [return]
  2. pubmed, Link [return]