Alternativna Medicina Thu, Jul 31, 2014

Kurkuma – Začin ili lek?

Kurkuma je jedan od onih čudotvornih začina koji ima “zapanjujuće” moći. Mnogi proponenti alternativne medicine navode ovu supstancu kao čudotvoran lek protiv raka, Alchajmera, kardiovaskularnih problema, stomačnih tegoba, pa čak je hvale da pročišćava krv, šta god to značilo.

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, poreklom iz jugoistočne Indije. Koren ove biljke se melje i pretvara u narandžasto-žuti prah koji se koristi kao začin u indijskoj kuhinji. Tradicionalno se kurkuma koristi u narodnoj medicini za razne indikacije, a u poslednje vreme je postala popularna u alternativnim krugovima medicine, gde se tvrdi da je efikasna u lečenju širokog spektra bolesti uključujući rak, Alchajmerovu bolest, artritis i dijabetes. Jedan sajt navodi da je nauka dokazala da je kurkuma efikasna kao 14 lekova kao što su kortikosteroidi, antidepresivi, antiinflamatori poput aspirina i ibuprofena, hemoterapijski lekovi, lekovi za dijabetes i dr. Voleo bih da su sve ove tvrdnje istinite, jer bi u tom slučaju kurkuma bila daleko jeftinija i verovatno mnogo sigurnija alternativa od stvarnih lekova. Verovatno je da kurkuma ima neke zanimljive osobine, ali tvrdnje daleko prevazilaze stvarne dokaze.

Koliko je efektivna?

Natural medicines Comprehensive Database (NMCD) 1 navodi sledeće mogućnosti efektivnosti.

Moguća efektivnost za:

 • Uznemiren stomak, poremećaj varenja (dispepsija).Neka istraživanja pokazuju da oralno uzimanje kurkume može poboljšati simptome dispepsije.
 • Osteoartritis. Neka istraživanja pokazuju da uzimanje ekstrakta kurkume može da smanji bol u kolenu izazvan osteoartritisom. U jednoj studiji 2 kurkuma je imala isti efekat kao i ibuprofen u smanjenju bola kolena.

Nedovoljno dokaza za ocenu efektivnosti kod sledećih bolesti:

 • Rak kože. Postoje neki dokazi da primenom masti od kurkume može da pomogne da ublaži miris i svrab izazvan od raka kože.
 • Reumatoidni artritis. Kurkuma može da pomogne u smanjenju nekih simptoma reumatoidnog artritisa.
 • Žutica.
 • Hepatitis.
 • Dijareja.
 • Fibromialgija.
 • Problemi jetre i žučne kese.
 • Glavobolja.
 • Menstrualni problemi.
 • Bol.
 • Tinea.
 • Modrice.
 • Infekcije oka.
 • Problema sa kožom.
 • Alzheimer-ova bolest.

Pretraga pubmed-a pokazuje oko 1500 različitih studija koje su rađene nad aktivinim sastojkom kurkume. Naravno, teško je proći sve, ali kad se šturo pređu studije, može se primetiti da je većina rađena nad životinjama i to in vitro.

NMCD je dostavila spisak svih najvažnijih preliminarnih in vitro životinjskih studija o kurkumi i one ukazuju na to da kurkuma ima ant-inflamatorna svojstva; može izazvati apoptozu u ćelijama raka i mogu da inhibiraju angiogenezu; ima antikoagulantne efekte; može smanjiti amiloidne plakove u vezi sa Alchajmerovom bolesću; ima određenu aktivnost protiv bakterija, Leishmanije, HIV; itd. Ovi efekti zvuče obećavajuće, ali rezultati in vitro životinjskih studija se ne mogu primeniti na ljude. One mogu biti dobar pokazatelj i oslonac za dalje kliničke studije. Prekliničke studije moraju uvek biti praćene kliničkim ispitivanjima na ljudima, pre nego što možemo da napravimo bilo kakve preporuke pacijentima.

Preliminarne kliničke studije

Preliminarne kliničke studije na ljudima navode da kurkuma:

 • ne menja ispitne rezultate psihičkog stanja pacijenata 3 sa Alchajmerovom bolešću.
 • može poboljšati simptome prednjeg uveitis-a. 4
 • možda može da stabilizuje neke markere kolorektalnog kancera. 5
 • u visokim dozama može smanjiti broj abnormalnih ćelija kod pušača 6 otkrivene kolonoskopijom.
 • može da smanji neke simptome reumatoidnog artritisa 7 i može biti efikasnija od diklofenaka. 8
 • može da ublaži miris i svrab povezan sa rakom kože. 9

NCAAM 10 finansira većinu instraživanja o kurkumi, ali nisu baš preterano optimistični. Evo šta kažu:

 • Malo je pouzdanih dokaza koji podržavaju korišćenje kurkume za bilo koje zdravstveno stanje jer je broj sprovedenih kliničkih ispitivanja veoma mali.
 • Preliminarni rezultati iz studija na životinjama i iz drugih laboratorijskih studija pokazuju da hemikalija pronađena u kurkumi – curcumin, može imati antiinflamatorno, antikancerogeno i antioksidantno svojstvo, ali ovi nalazi nisu potvrđeni na ljudima.
 • Istraživači NCCAM-a su proučavali aktivne hemikalije u kurkumi i njihove efekte, a naročito antiinflamatorne efekte u ljudskim ćelijama, da bi bolje razumeli kako kurkuma može da se koristi u zdravstvene svrhe. NCCAM takođe finansira osnovne istraživačke studije o potencijalnoj ulozi kurkume u sprečavanju akutnog respiratornog sindroma, raka jetre i postmenopauzalne osteoporoze.

Nuspojave

Kurkuma se generalno smatra bezbednom, ali visoke doze mogu da izazovu lošu probavu, mučninu, povraćanje, proliv, probleme sa jetrom i pogoršanje bolesti žučne kese. NMCD upozorava na moguću interakciju sa antikoagulansima i antiagregacijskiim lekovima i povećavanju rizika od krvarenja. Treba da se koristi sa oprezom kod pacijenata sa bolestima žučne kese i kod pacijenata sa gorušicom (gastroezofagealni refluks). Dve nedelje pre bilo kakve operacije treba prestati sa konzumiranjem kurkume.
Kupci kurkume verovatno nisu upoznati sa ovim informacijama.

Zaključak

Ono što trenutno znamo o kurkumi nije dovoljno da se uvrsti u redovnu medicinsku praksu. Kao i mnogi drugi suplementi, mit o magičnim svojstvima kurkume je otišao daleko iznad stvarnih dokaza. Postoje neke naznake koje govore da je kurkuma korisna, ali isto tako postoji dosta drugih nagoveštaja o drugim stvarima koje mogu biti od koristi. Trenutno ne vidim neki specifičan razlog za široku primenu kurkume. Na stranu što je ukusan začin i deo karija koji obožavam, trenutno nedovoljno znamo o kurkumi za upotrebu u medicinske svrhe. S druge strane, ne vidim razlog zašto je** ljudi ne bi koristili**. Dok god korisnici razumeju trenutno stanje dokaza o kurkumi i šta ona može i ne može da učini, ne vidim problem u njenoj konzumaciji, samo treba imati na umu da smo trenutno svi u jednom velikom nekontrolisanom eksperimentu koji ne pokušava da pokupi nikakve podatke. Ja ću držati otvoren um i nastaviti da uživam u čarima azijske kuhinje, ali isto tako ću otvoriti širom oči i pratiti nove studije o kurkumi i njenim efektima kod ljudi.

Reference:


 1. medlineplus, Link [return]
 2. pubmed, Link [return]
 3. alzres.com, Link [return]
 4. pubmed, Link [return]
 5. pubmed, Link [return]
 6. pubmed, Link [return]
 7. pubmed, Link [return]
 8. pubmed, Link [return]
 9. pubmed, Link [return]
 10. nccam.nih.gov, Link [return]