Alternativna Medicina Mon, Aug 25, 2014

Ebola u Sijera Leone – Koja je šteta?

Jedan od glavnih stavova pružaoca neverovatnih i alternativnih tretmana u odbrani od kritike je sledeće pitanje: Koja je šteta? Drugim rečima, nezamislive terapije mogu da pomognu, ali ne mogu da povrede, tako da nema štete u pokušaju nekog alternativnog tretmana. Da li je ovo, međutim, validan argument?

U pokušaju da procenim koja strana neke priče ima bolju poziciju, pogled upućujem ka logici i dokazima. Dokaz je naravno ključan, ali u oblastima izvan moje ekspertize, moram da se oslonim na stručnjake koji tumače te dokaze i koji su sposobni da ih stave u širok i dubok naučni kontekst. Često, nije suštinsko pitanje podataka, već kako se tumače i interpretiraju ti podaci.

Stoga, kada procenjujem različite kontroverzne stavove, veoma je korisno da se utvrdi koja strana ima bolje argumente. Ako postoji dramatična asimetrija sa jedne strane koja se u velikoj meri oslanja na logičke zablude, onda je jasno kako dalje.

Do ovog posta dolazim zahvaljujući sledećem članku koji je prijavljen od strane AFP (Agence France-Presse) 1 i koji govori o aktuelnoj epidemiji ebole koja se proširila iz Gvineje u Sijera Leone, što je na kraju dovelo do 365 smrtnih slučajeva i sve to zbog akcije jedne travarke.

Travarka je živela na udaljenoj istočnoj granici u selu Sokoma. Ona je tvrdila da je mogla da izleči ebolu svojim lekovima, što je navelo zaražene pacijente da putuju čak iz Gvineje da bi dobili svoj tretman. Naravno, njeni tretmani su bili bezvredni. Dalje, ona očigledno nije praktikovala određene mere izolacije i druge mere predostrožnosti, pa su pacijenti oboleli od ebole, koji su putovali do nje, širili svoju zarazu kroz Sijera Leone. Na kraju se sama travarka zarazila ebolom i umrla od virusa. Na njenoj sahrani je još ljudi inficirano.

Sijera Leone je sada u situaciji mogućeg ozbiljnog izbijanja pandemije ebole. Bolnički resursi su preplavljeni, što je dovelo do smrti zdravstvenih radnika među mnogim drugima.

Čak i da su travarkini biljni lekovi bili neposredno bezopasni, njena nenaučna praksa nije bila. Ovo je samo još jedan primer gde je glasni proponent alternative napravio mnogo štete. Pitate se koja je šteta? Eto vam jedan ozbiljan primer štete.

Verovanje u neko magično bilje i tvrdoglava opozicija nauci i razumu je beskrajno pogubna stvar.

Reference:


  1. yahoo.com, Link [return]