Alternativna Medicina Wed, Aug 27, 2014

Pinhole (rupičaste) naočare

Zamislite naočare koje mogu permanentno da vam poprave vid. Ovo je jedno od obećanja koje nude pinhole (rupičaste) naočare. Više sajtova u Srbiji vrši prodaju ovih naočara od toga što su prvi hit na Google-u Umbrella Pinhole naočare.

Na sajtu navode kako su ove naočare rešenje ako patite od:

  • miopije (kratkovidosti),
  • hipermetropije (dalekovidosti),
  • astigmatizma,
  • presbiopije (staračke dalekovidosti).

To su smele izjave za ovakvu stvar. Naravno, ne navode nijedno istraživanje koje bi dalo kredibilitet ovom proizvodu, osim što navode metode William Bates-a. William je napisao jednu publikaciju pod nazivom “*Perfect Sight Without Glasses*” u kojoj je spominjao razne veoma kontroverzne metode za poboljšanje vida, kao što je spaljivanje rožnjače lupom sa sunčevom svetlošću i “pamćenje crnine” umesto anestezije.

Tvrdnje da se vežbanjem mišića oka može poboljšati vid su potpuna glupost i zabluda. Ovde treba izdvojiti strabizam koji stvarno može da se koriguje i sredi vežbanjem oka, tako što se najčešće stavlja povez preko jednog oka da drugo oko može da se vežba i koriguje.

Nažalost, ljudske oči degradiraju vremenom (nepovratno) usled postepenog očvršćavanja vlakana u sočivu. Nikakve naočare ne mogu pomoći u tom slučaju, a specijalno ne pinhole naočare.

Mehanizmi delovanja pinhole naočara

Pinhole naočare nemaju nikakvo staklo ili sočivo, već puno malih rupa. Grubo govoreći, normalno staklo ili sočivo na naočarama prikuplja svetlost i prelama ga tako da je u centru fokusa. Kod pinhole naočara imamo situaciju gde one samo blokiraju većinu svetla umesto da ga preusmeravaju. Tako dobijamo situaciju gde mnogo manji deo zraka prolazi i dolazi u kontakt sa retinom. Kako mnogo manje zraka prolazi kroz njih, potencijalno zamučenje vida koji bi bilo izazvano od strane tih zraka sada ne postoji i time vidite bolje foklusiranu sliku nego bez tih naočara.

Kao što možete videti, pinhole naočare ne dovode apsolutno nikako do toga da vaše oko “vežba” svoje mišiće.

Dokazi

Naravno, ne postoji trenutno nijedno publikovano istraživanje koje bi potvrdilo da pinhole naočare rade ono što prodavci tog proizvoda tvrde.

Nisam još našao nijednog oftalmologa koji preporučuje ove pinhole naočare, čak u više navrata oftalmolozi su izdali upozorenja za korisnike pinhole naočara. Jednu detaljnu analizu je uradio Wittenberg u svojoj publikaciji “Pinhole eyewear systems: a special report.1

Kao pregled svih nuspojava pinhole naočara navodi:

  • Iako naočare smanjuju zamućenost slike koja se gleda time što smanjuju ukupni otvor kroz koji prolaze zraci, one to ne rade sa takvom efikasnošću kojom prave diagnostikovane naočare sa sočivom mogu.
  • Pinhole naočare smanjuju osvetljenje znatnim smanjenjem otvora kroz koje zraci prolaze. Smanjenje zavisi od veličine blende, veličine zenice i ugla gledanja. Wittenberg procenjuje da ima oko 7 procenata manje osvetljenja od normalnog sa pinhole naočarima na licu korisnika.
  • Periferni vid je značajno reduciran. Pinhole naočare imaju smisla samo ako gledate direktno ispred sebe. Nipošto se ne preporučuju za korišćenje u toku vožnje ili za bilo koju drugu situaciju u kojoj je potrebno široko polje.
  • Moguće su pojave duplih slika kod gledanja u blizinu i za veoma daleke objekte ukoliko su rupe na naočarima previše daleko od oka. Veoma su česte pojave da jedno oko vidi normalno dok drugo vidi duplikate.

Zaključak

Promoteri ovih naočara tvrde da su njihovi proizvodi bolji od konvencionalnih sočiva. Zapravo, oba proizvoda smanjuju potreban fokus i napor za čitanje, ali pinhole naočare su mnogo manje korisne jer ograničavaju kontrast, osvetljenost i vidno polje.

Nositi ih kao naočare za sunce je isto nepreporučljivo, jer rupe omogućavaju štetne ultraljubičaste zrake da dođu do oka.

Sačuvajte sebi 3000 dinara i ne bacajte ih uzalud.

Reference:


  1. pubmed, Link [return]