Vakcine Thu, Aug 21, 2014

Gardasil vakcina u Srbiji

Ljudi konstantno traže sledeći lek protiv raka, kad ono imamo vakcinu protiv istog po imenu Gardasil.
Prvi udarni naslov na google-u, ako tražite informacije o Gardasilu, biće odeljak na alo.rs.
Ne znam gde da počnem sa ovom reportažom. Toliko gluposti je napisano da nemam reči.
Neću se obazirati na svaku moguću “činjenicu” koju su naveli u ovoj reportaži, već ću vam otkriti trenutno sve što stvarno znamo o ovoj neverovatnoj vakcini.

Šta je Gardasil?

Gardasil predstavlja vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV).

HPV je najčešća polno prenosiva infekcija u SAD, a prema podacima Gradskog instituta za javno zdravlje Beograda, stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u Srbiji su među najvišima u Evropi. Postoji više od 40 podvrsta HPV koje mogu da inficiraju genitalne oblasti kod muškaraca i žena. Te iste vrste HP virusa mogu se dobiti u ustima, anusu i grlu. Virus se prenosi kontaktom, tokom vaginalnog, analnog i oralnog seksa.

Da se uozbiljimo sada. Gardasil sprečava rak. Ozbiljan, opasan po život rak. Ja ne znam nijedan drugi medicinski ili “prirodni” tretman koji ima toliko dokaza koji mu idu u prilog i gde postoji  stvarna korisnost u sprečavanju ne samo jednog, već barem pet tipova raka. Ja ne verujem u “čuda”, ali HPV vakcinacija je nešto najbliže čudu što imamo kada su u pitanju vakcine. Sa njom možemo u iskoreniti ili drastično smanjiti neke vrste smrtonosnih rakova.

Bezbednost Gardasila

U slučaju da imate bilo kakve dileme oko Gardasila, pogledajte sledeće:

 • HPV vakcina dokazano smanjuje stopu HPV infekcija kod adolescenata i mladih odraslih. 1
 • HPV vakcina je opet dokazala da ponovo smanjuje stopu HPV infekcija kod adolescenata i mladih odraslih osoba. 2
 • HPV vakcina dokazano smanjuje stopu HPV infekcija kod homoseksualnih muškaraca. 3
 • HPV vakcina je opet po ko zna koji put dokazala da je efikasna u smanjenju stope HPV infekcija kod adolescenata i mladih odraslih. 4
 • Jedan od ključnih istraživača HPV vakcina se ne predomišlja o bezbednosti i efikasnosti vakcine. 5
 • HPV vakcina je pokazala da nisu proizveli nikakve značajne nuspojave u velikoj studiji od skoro 200.000 mladih žena date oko 350.000 doza Gardasila. 6
 • HPV vakcina je pokazala da nema značajnih neželjenih događaja u još većoj studiji od 300.000 mladih žena date skoro 700.000 doza HPV vakcine. 7
 • HPV vakcina ne pretvara vašu decu u lude seksualne manijake.
 • Stopa nuspojava HPV vakcine se ne može precizno odrediti na osnovu podataka iz VAERS izveštaja.

Naučni koncenzus jeste da je Gardasil jedna veoma efikasna i bezbedna vakcina. Dokazi su gotovo neoborivi. Dok protivnici vakcina ne daju ekvivalentne podatke visokog kvaliteta, oni zaista nemaju šta da ponude u ovom razgovoru. Debata o Gardasilu jednostavno ne treba ni da postoji.

Zaključak

Ja ne znam kako da kažem sve ovo na nov i drugačiji način. Gardasil je bezbedan, istraživači ne pronalaze nikakve značajne negativne nuspojave u velikim kvalitetnim studijama. Gardasil je efektivan i sprečava HPV infekciju koja može da dovede do raka. Gardasil jednostavno spašava živote.

Nažalost, iako je Gardasil vakcina odoborena u Srbiji, naše zdravstveno osiguranje je ne pokriva i troškovi vakcina ostaju na potrošačima, što znatno otežava vakcinaciju. Nadam se da će naše zdravstveno osiguranje jednog lepog dana pokriti i ovu neverovatnu vakcinu.

Reference:


 1. pubmed, Link [return]
 2. pubmed, Link [return]
 3. pubmed, Link [return]
 4. pubmed, Link [return]
 5. pubmed, Link [return]
 6. pubmed, Link [return]
 7. bmj.com, Link [return]