Alternativna Medicina Mon, Jan 12, 2015

2014. je bila loša godina za homeopatiju

Već neko vreme govorim da ako postoji jedan pseudonaučni medicinski tretman koji je posebno ranjiv na kritičke analize, to je homeopatija. Ima dosta gluposti u svetu medicine, ali homeopatija uzima prvu nagradu. Za početak, homeopatija nema smisla.

Homeopatija krši osnovna naučna saznanja fizike, hemije i biologije. Dalje, kliničke studije, zamislite, takođe potvrđuju da homeopatija ne funkcioniše ni za šta.

Razumevanje je ključ

Ipak, javnost generalno ne razume šta je zapravo homeopatija. Najčešće je uverenje da je homeopatija prirodna i da je u pitanju biljni lek. Zapravo, homeopatija se zasniva na nekoliko sumnjivih pojmova. Prvi je da slično leči slično, ideja bazirana na osnovu magije, a ne nauke ili bilo kog drugog znanja o stvarnom svetu. Drugo, stvarni početni sastojci homeopatskih preparata se temelje na maštovitom i često apsurdnom tumačenju ove sumnjive teorije što dovodi do toga da se napr. jetra od patke koristi za lečenje od gripa.

Ništa od ovoga zaista nije ni bitno jer je većina homeopatskih preparata toliko razblažena da ne postoji nikakva šansa da makar i jedan molekul početnog sastojka postoji u krajnjem preparatu. Sve ovo bi, međutim,  trebalo da deluje jer je preparat “aktiviran” specifičnim pripremanjem u obliku žustrog mešanja i treskanja. Znam da zvuči blesavo, ali je istina.

Stoga, postoji velika šansa da se smanji popularnost homeopatije ako bismo jednostavno objasnili ljudima šta je ona. To je razlog zašto su skeptici započeli nedelju borbe protiv homeopatije. Želimo da ljudi budu svesni.

Počeli su da se pojavljuju članci u redovnim neskeptičnim izvorima ističući potpunu apsurdnost homeopatije.

Postoji veliki broj sveobuhvatnih recenzija i pregleda homeopatije u poslednjih nekoliko godina, svaki sa zaključkom da nema dokaza o uverljivosti homeopatije. Čak je i čuveni švajcarski izveštaj 1, koji su homeopate uzdigle u nebesa, morao da zaključi da ne postoje dobri klinički dokazi koji bi podržali homeopatiju.

Nove informacije

“2014” godina je dodala jedan novi pregled u listu 2, ovog puta od strane australijskog NHMRC. Njihov zaključak je:

Na osnovu svih dokaza smatramo da nije bilo zdravstvenih uslova za koje postoje dokazi da je homeopatija bila efikasna. Ne postoje studije dobrog kvaliteta, dobro dizajnirane, sa dovoljno učesnika za smislen rezultat koji bi pokazao da homeopatija izaziva veća poboljšanja zdravlja u odnosu na placebo ili izaziva zdravstvena poboljšanja jednaka onima iz drugih konvencionalnih tretmana.

Homeopate su pokušale da kritikuju ovaj izveštaj, ali bez uspeha. Dokazi su dokazi.

Velika Britanija takođe vidi pomake kad je u pitanju homeopatija.

Michael Marshall iz “Good Thinking” udruženja navodi:

U 2010. godini, kada sam se prvi put uključio u aktivizam alternativnog zdravlja, Britanski zavod za zdravlje je finansirao ne manje od pet homeopatskih bolnica; danas su sve ili zatvorene ili pod ozbiljnom pretnjom da se zatvore. Noviji podaci 3 pokazuju ohrabrujući pomak. Broj recepata opada sa čak 170.000 godišnje u 1996. godini na nešto više od 10.000 prošle godine.*

Zaključak

Kao što sam gore napisao, nema potrebe za raspravom. Homeopatija je opasna prevara. Ne treba prodavati niti na bilo koji način podržati homeopatiju od strane vlada, univerziteta ili bolnica. Nema potrebe da se homeopatija dublje istražuje jer bi to bilo potpuno gubljenje resursa. Teorija o homeopatiji je jednaka vradžbinskom razmišljanju koje potiče iz prenaučne ere. Vreme je da uđemo u 21. vek sa znanjima iz 21. veka.

Izgleda da istine o homeopatiji polako izlaze na videlo.

Reference:


  1. springer.com, Link [return]
  2. nhmrc.gov.au, Link [return]
  3. nightingale-collaboration.org, Link [return]