Alternativna Medicina Mon, Jan 5, 2015

Himalajske lampe

Danas pričamo o himalajskim slanim lampama. Ako ukucate u Google ovaj termin, bićete preplavljeni ponudama za kupovinu ovih lampi. Cene se kreću od 900 dinara do preko 10.000 dinara. Dosta je to skupa zanimacija za jednu običnu lampu. Pitanje je da li je to samo obična lampa? Ako je verovati sajtu kao što je ovaj, himalajske ili slane lampe imaju puno neverovatnih beneficija po čoveka.

Delovanja slanih lampi

Na mnogim sajtovima koji prodaju ove lampe spominju se razne efekti istih, neki rezime svih bi bio:

  • Poboljšavaju moć koncentracije i omogućavaju lak san.
  • Deluju blagotvorno na alergije i astmu.
  • Neutrališu elektrosmog koji se stvara oko električnih aparata u domaćinstvu (TV, PC itd.).
  • Pomažu kod depresije i horničnog umora.
  • Emituju negativne jone.

Sve ovo deluje malo blesavo i nije mi baš jasno kako jedna slana himalajska lampa može sve ovo da postigne. Za sve ove izjave, sajtovi koji prodaju ove lampe ne daju nijednu studiju, čak ni objašnjenje kako bi himalajske lampe ovo postigle.

Na jednom od sajtova sam uspeo da pronađem nekakvo objašnjenje o mehanizmima delovanja lampi:

Kada se kristal soli zagreje, lampa emituje negativne jone (povoljne za naše zdravlje) i na taj način ima efekat prirodnog jonizatora.

Negativni joni čiste vazduh od: prašine, alergena, dima, neutrališu naelektrisanje od tehničkih uređaja (električni smog), i pritom na prirodan način oslobadjaju ili umanjuju simptome polenske groznice, astme, depresije, hroničnog umora …

Osnovni problem koji vidim je kako to da jedna himalajska lampa, koja ima šuplju ljušturu od soli, sa jednom sijalicom od 20ak vati, može da emituje negativne jone?

Ako ne dobija konstantno snabdevanje elektrona od nekog spoljašnjeg izvora (a ne dobija), nemoguće je da stalno oslobađa negativne jone jer bi time lampa postala pozitivno naelektrisana i prema tome bi lampa u stvari radila suprotno od onoga što se govori tj. privlačila bi negativne jone.

Struja koja protiče kroz sijalicu neće ostavljati višak elektrona jer elektroni moraju da nastavljaju da prolaze kroz električno kolo da bi sijalica funkcionisala. Odakle onda dolaze ti silni viškovi elektrona?

Naravno, tu je moj dobar prijatelj Mercola koji pokušava da objasni kako himalajske lampe funkcionišu:

Himalajske slane lampe privlače vlagu iz okoline na svoju površinu. So onda kreće da se meša sa vodom. Natrijum kao pozitivno naelektrisan jon i hlorid kao negativan jon postanu neutralni i bivaju otpušteni u okolinu.

Jedino što je ovde istinito je da će se so stvarno rastvoriti u vodi. Problem je što pozitivno naelektrisani joni natrijuma i negativno naelektrisani joni hlora ne “postaju neutralni”. Oni ostanu da plutaju u rastvoru soli i vode koja ostaje neutralna jer ima izbalansiranu strukturu pozitivnih i negativnih jona u sebi. Hloridni joni neće magično krenuti da lete iz rastvora u vazduh jer privlačnost pozitivnih jona natrijuma neće dozvoliti da se to desi. Eventualno možete dobiti i pozitivne i negativne jone u vazduhu, ali nikako samo negativne jone. U stvarnosti ono što se desi jeste da voda ispari nazad u vazduh ostavljajući za sobom so (slično kao kad ste na moru pa vam posle kupanja ostane blagi premaz soli po telu) i to je upravo rezultat koji bi trebalo da očekujete od himalajskih slanih lampi.

Negativni joni

Ako zanemarimo osnovne principe fizike po ko zna koji put, da li slobodni negativni joni stvarno imaju neke efekte po zdravlje čoveka?

Mašine koje proizvode negativne jone stvarno postoje i dobrano su testirane. Himalajske lampe se najviše spominju u smislu astme i kako su dobre za ljude sa astmom. 2004. godine je odrađen sistematski pregled raznih alternativnih terapija (među njima i jonizatora) i njihov uticaj na obolele od astme. Njihov zaključak kaže:

Studije ne podržavaju korišćenje homeopatije, jonizatore vazduha, manuelne terapije i akupunkture za obolele od astme.

Izgleda da oslobađanje jona u vazduh nije od nekakve zdravstvene koristi, bar ne za astmu. Inače, na dan kada pišem ovaj post, ne postoji nijedna studija koja dokazuje bilo kakvu zdravstvenu korist od jonizatora.

Po ko zna koji put imamo proizvod alternativne medicine koja prkosi osnovnim zakonima fizike i ne podleže naučnom ispitivanju. Ako kupite himalajsku slanu lampu, vi u suštini plaćate skupoceno dekorativno noćno svetlo.

Za kraj, nekada u prošlosti ste sigurno imali klasičan televizor sa katodnom cevi. Ako se dobro sećate, ti televizori su bili prava stvar za privlačenje prašine. Razlog tome je što su katodne cevi u stvari pištolji koji izbacuju elektrone na sve strane. Pravljeni su specifično za to.

Hvala modernoj tehnologiji na LCD i LED.