Alternativna Medicina Mon, May 18, 2015

Slane sobe, pećine i haloterapija

U sobi ste, okruženi solju, udišete taj magični vazduh i uživate. Uvek sam bio skeptičan po pitanju slanih soba i pećina, specijalno imajući u vidu to da za so u ishrani važi da je veliko zlo, ali opet, možda ako ga udišemo je nekako zdravije po nas?

Svuda po svetu postoji puno raznih spa centara koji imaju u svojoj ponudi slane sobe ili pećine i, koliko vidim, prilično su popularne. S obzirom na to da sam već dotakao malo ovu tematiku u temi o himalajskim lampama, planiram ovde da se nadovežem na istu.

Neke od mnogih tvrdnji su da slane sobe i pećine pomažu kod:

  • astme,
  • alergija,
  • bolesti pluća,
  • depresije,
  • ekcema,
  • infekcije uha,
  • psorijaze,
  • i još mnogo toga…

Neke ustanove govore da sobe služe samo za relaksaciju, ali većina spominje neke od gorenavedenih benefita ili više njih.

Mehanizmi delovanja

E sad, ovde je situacija malo komplikovanija, jer u zavisnosti od ustanove do ustanove, različito definišu kako u stvari slane sobe i pećine funkcionišu.

Neki napominju da so koju udišemo ima pozitivni uticaj na pluća, dok su se neke ustanove okrenule opet po ko zna koji put na jone.

Jon je atom ili molekul koji ima nejednak broj elektrona u odnosu na protone. Time on postaje ili negativno ili pozitivno naelektrisan. Generatori negativnih jona predstavljaju osnovno obeležje mnogih alternativnih terapija, ali su u velikoj meri zasnovani na zabludama oko toga kako joni funkcionišu i šta oni zapravo rade. Generatori negativnih jona koriste visok napon da dodaju elektron česticama u vazduhu. Elektrostatička sila onda povlači te čestice da se kreću i vezuju za neku uzemljenu površinu kao što je zid. Na taj način bi jonizator trebalo da može da pomogne u smanjenju količina čestica prašine, alergena i drugih čestica iz vazduha u prostoriji tako što ih lepi za određene površine. Mislim da je nauka iza ovoga poprilično jasna i čvrsta i ne vidim neki problem u njoj.

Neki centri slanih soba i pećina govore da jonizatori ubijaju bakterije, međutim ovo je nemoguće jer negativno naelektrisani joni nisu u stanju da ubijaju bakterije. Mislim da mešaju babe i žabe jer je ozon (O3) onaj koji ima tu mogućnost. Problem kod ozona je u tome što je veoma toksičan po ljude, u onoj meri u kojoj je potreban da se ubiju bakterije. Ozon se napr. koristi za dezinfekciju operacionih sala, ali se sale pre toga naravno isprazne od ljudi.

Istraživanja

Mnogi sajtovi će vam prikazati razne studije (uglavnom bez referenci) o pozitivnom delovanju slanih soba. Pretragom pubmeda se trenutno nalaze 23 publikovane studije ili artikala koji imaju veze sa haloterapijom. Većina dolazi iz Rusije koja je poznato stecište (loših) studija o alternativnoj medicini.

2014. godine je odrađen sistematski pregled svih studija i istraživanja o haloterapiji i o njenim uticajima na pulmološke probleme. 1

Od 151 pronađenog artikala na ovu temu, samo jedna jedina studija je mogla da zadovolji kriterijume. Zbog ovoga, autori pregleda su morali da snize kriterijume uključivanja studija pa su još dodatne tri studije slučaja uspele da uđu u razmatranje. Ovo dovoljno govori o kvalitetu studija.

Zaključak analize:

Iz ovog pregleda, preporuke za uključivanje haloterapije kao terapije protiv pulmoloških oboljenja ne postoje. Postoji jaka potreba za studijama visokog kvaliteta radi utvrđivanja efikasnosti ove terapije.

“Lung foundation” – fondacija iz Australije 2 takođe navodi u svojoj izjavi da ne postoje naučni dokazi o pogodnostima ovakvih ustanova.

Zaključak

Skeptičan sam po mnogim pitanjima oko upotrebe slanih soba i haloterapije. Ne vidim da postoji validan mehanizam delovanja i ne vidim da postoje standardi po kojima bi se ove sobe pravile i po kojima bi radile. Sve studije koje navodno potvrđuju njihovo dejstvo su u dalekoj Rusiji i imaju užasne metodologije rada i lošeg su kvaliteta.

Ne sumnjam da relaksacija u slanim sobama može da dovede do nekog boljitka u organizmu, ali mislim da to mnogo manje veze ima sa slanim sobama, a više sa samim činom odmaranja i relaksacije koji realno možete da uradite bilo gde.

Pitam se da li možemo isti potencijalni efekat da postignemo ako inhaliramo slanu vodu u kućnoj varijanti?

Reference:


  1. pubmed, Link [return]
  2. lungfoundation.com.au, Link [return]