Alternativna Medicina Sat, Oct 25, 2014

Srebrna koloidna voda

Koloidno srebro predstavlja rastvor koji sadrži nano čestice srebra u koloidnom stanju. Dugoročna upotreba srebrne vode i sličnih preparata može dovesti do argirije. Argirija je stanje u kojem se srebro taloži u organizmu (koži, očima i unutrašnjim organima). Jedna od glavnih nuspojava argirije je to da koža može da vam potpuno promeni boju u sivo.

Mnogi slučajevi argirije su nastali pre pojave antibiotika, kada je srebro bilo zajednički sastojak u kapima za nos. Kada je uzrok postao očigledan, lekari su prestali da preporučuju njihovu upotrebu, a renomirani proizvođači su prestali da ih proizvode.

Sumnjive tvrdnje

Pre neki dan sam dobio jedan od onih email-ova napisan ogromnim plavim šljaštećim fontom, u kome se reklamira neki proizvod. U ovom slučaju je to bila srebrna voda.

U tom email-u se navodi da je srebrna voda efikasna protiv mnogih bolesti, među kojima su:

 • sida
 • rak
 • ebola
 • paraziti
 • hronični zamor
 • akne
 • bradavice
 • hemoroidi
 • uvećanje prostate
 • i još mnogo toga…

Prve tri stavke su mi najviše privukle pažnju. Naravno, skeptičan sam, pa sam uzeo da istražim šta je to srebrna voda i kako ona navodno funkcioniše.

Nažalost, u svojoj potrazi nisam mogao mnogo toga da nađem, ali evo šta jesam.

Istraživanja

Srebro je antiseptik, a ne antibiotik. Jedina prednost srebra u odnosu na većinu drugih antiseptika je da organizmi ne postaju tako lako rezistentni na srebro. Srebro je stvarno sposobno da ubija veliki broj patogena i stvarno se klinički koristi.

Srebro se napr. ubacuje u katetere radi sprečavanja infekcija. Nažalost, ispostavilo se da nije baš efikasno u toj ulozi. 1

Srebro nitrat se nekad stavljalo u oči kod novorođenčadi radi sprečavanja prenosa gonoreje sa majke na dete, mada, u nekim esktremnim slučajevima, moguće je bilo izazvati slepilo.

Pojavom antibiotika, aposlutno nema potrebe za ovime.

Različitim formulacijama srebra su pokušali da pomognu pri zarastanju rana, ali sa malo efekta. 2

Kad su u pitanju povrede od opekotina, ni tu se srebrno nije pokazalo ništa bolje od meda. 3

Postoje veoma promenljivi klinički podaci kad je u pitanju upotreba nekih oblika srebra za lečenje ili sprečavanje neke infekcije.

Srebro je toksično za ćelije 4. Tako srebro i ubija bakterije. Slično kao živa i zlato, u svom elementarnom obliku, ovi metali su toksični i mogu da ubiju žive ćelije pri pravoj koncentraciji. Kao što gutanje izopropil alkohola nije najpametnija stvar na svetu koju možete da uradite, tako je i sa srebrom. Mnoge hemikalije mogu da ubiju širok spektar bakterija u epruveti. Pitanje je da li one imaju iste efekte kod ljudi ili životinja van testne epruvete.

Ako pokušate da nađete bilo šta o koloidnom srebru i njegovoj efikasnosti, naići ćete verovatno na isto što i ja, a to je ništa. Pubmed je prazan, a i ostali pravci koje sam istraživao su dali nula rezultata.

Postoji mala verovatnoća da koloidna srebrna voda, pri oralnom uzimanju, ima bilo kakvo dejstvo. Ne postoje čak ni osnovne farmakokinetičke studije koje bi pokazale koliko datog koloidnog srebra se apsorbuje u organizmu. Mi znamo da se srebro apsorbuje jer postoji više slučajeva argirije prijavljenih u literaturi.

Jedino što možemo sigurno da tvrdimo i kažemo je sledeće:

 • Srebro nema poznatu funkciju u organizmu.
 • Srebro nije bitan mineralni dodatak ili lek i ne bi trebalo da bude promovisano kao takav.
 • Tvrdnje da postoji “nedostatak ” srebra u organizmu i da takav nedostatak može da dovede do bolesti su apsolutno neosnovane.
 • Tvrdnje o efikasnosti koloidnog srebra ili srebrne vode za brojne bolesti nisu naučno podržane.
 • Proizvodi od koloidne srebrne vode mogu imati ozbiljne neželjene efekte (argirija).
 • Laboratorijske analize su pokazale da se količine srebra u komercijalnim proizvodima u velikoj meri razlikuju, što može predstavljati rizik za potrošača.

Zakonska regulacija srebrne koloidne vode

 • 17 avgusta 1999. godine je zabranjena prodaja srebrne koloidne vode u Americi 5, ako se za nju tvrdi da ima ikakve zdravstvene beneficije.
 • 2002. godine je isto uradila i Australija. 6
 • 2008. godine je isto uradila i Evropa. 7

Izgleda da postoji koncenzus u većini zemalja da srebro i srebrna voda, kao dodaci ishrani, nemaju nikakve zdravstvene beneficije i da ne smeju da se reklamiraju i prodaju kao takvi.

Zaključak

Imajući sve gore navedeno u vidu, ono što znamo zasigurno to je da srebro može da ima antiseptičko dejstvo, da je toksično i da ne možemo apsolutno ništa da kažemo o potencijalnim koristima srebrne koloidne vode. Jednostavno, ne postoji ništa što bi ukazalo na to da je srebrna koloidna voda efikasna za bilo koje zdravstveno stanje pojedinca.

Mislim da je bolje da jednostavno sačuvate svoje pare i ne bacate ih na tamo neke srebrne vode, osim ako nemate želju za drugačijim (sivljim) tenom.

Reference:


 1. pubmed, Link [return]
 2. cochrane.org, Link [return]
 3. pubmed, Link [return]
 4. asm.org, Link [return]
 5. accessdata.fda.gov, Link [return]
 6. tga.gov.au, Link [return]
 7. efsa.europa.eu, Link [return]