Ostalo Mon, Mar 23, 2015

Kažnjavanje dece zbog laži ne funkcioniše

Ako želite da vaša deca uzrasta između 4 i 8 godina govore istinu, najbolje je da im ne pretite kaznom u slučaju laganja.

Victoria Talwar i njen tim su izveli eksperiment 1 koji je uključio 372 dece. Svako dete je bilo ostavljeno samo u sobi 1 minut sa jednom igračkom koja se nalazila iza paravana. Svakom detetu je bilo rečeno da ne viri i da ne gleda igračku.

Dok su deca bila sama u sobi, skrivena kamera je snimala sve što se dešavalo za to vreme.

Kada su se istraživači vratili u sobu, pitali su svako dete jedno jednostavno pitanje: “Dok smi bili odsutni, da li si provirio i video koja je igračka iza paravana?”

Istraživači su otkrili sledeće:

  • Nešto više od 23 dece je provirilo i videlo igračku (67,5% ili 251 dete od 372 koliko je bilo uključeno u eksperiment).  Za svako povećanje od jednog meseca starosti, deca su manje virila.
  • Kada su deca bila pitana da li jesu ili nisu provirila, oko 23 njih je lagalo (167 dece ili 66,5%) i za svaki dodatni mesec starosti, postojale su veće šanse da će deca lagati i bili bi sve veštiji u održavanju te laži.

Istraživačima je najinteresantnije bilo sledeće:

  • Deca su imala manje šanse da kažu istinu ako su znala da će biti kažnjena, nego ako su bila pitani da kažu istinu, bilo zato da bi zadovoljili odrasle ili zato što je ispravna stvar reći istinu.
  • Istraživači su otrkili da dok su mlađa deca bila više fokusirana na to da kažu istinu da bi ugodili odraslima, starija deca su imala bolje interne standarde ponašanja koji su ih terali da kažu istinu jer je to ispravna stvar.

Suština celog eksperimenta je ta da kažnavanje ne podstiče govorenje istine. U stvari, pretnja kaznom može imati suprotan efekat tako što smanjuje verovatnoću da deca govore istinu kada su ohrabrena to da urade. Ovo je korisna informacija za sve roditelje sa malom decom i za profesionalce kao što su nastavnici koji rade sa njima i koji žele da podstaknu malu decu da budu iskrena.

Reference:


  1. sciencedirect.com, Link [return]