Alternativna Medicina Tue, Jun 3, 2014

Homeopatski komplet za prvu pomoć

Sasvim slučajno, dok sam vršljao po Amazon-u, naišao sam na nešto neverovatno. U pitanju su homeopatski kompleti prve pomoći! Amazon ih prodaje po ceni od 55$ po komadu i sadrže 18 malih bočica napunjenih sa pilulama od šećera i rastvorom od 200C. Za one koji ne znaju šta 200C znači, preporučujem da bacite pogled na jedan od mojih prethodnih artikala gde sam objasnio osnove homeopatije. Osim toga, Amazon prodaje i homeopatski deluxe komplet, kao i komplet za putovanja, po ceni od 80$ po komadu. Ne znam da li da se smejem ili plačem.

Meni su bile veoma zabavne recenzije koje su ljudi pisali za ove proizvode. Možete ih pročitati na gore navedenim linkovima.

Šta se nalazi u ovim kompletima?

Na mnogim homeopatskim sajtovima možete naći razne komplete: za kola, izlete, ljubimce, konje, trudnoću, porođaj itd. Jedan sajt prodaje komplet prve pomoći koji sadrži “sve glavne homeopatske lekove koji rade tako neverovatno dobro, naročito kada se daje odmah nakon nesreće ili povrede”. Za samo 99.95$ možete i vi da imate ovakav komplet! Takođe savetuju kupovinu knjige (samo 18.95$) koja objašnjava upotrebu kompleta.

Šta sve možete naći u ovim kompletima:

  • Aconite (kraljica otrova): za prehlade, grip, upalu grla, efekti od straha, boginje…
  • Apis mellifera: za razne vrste bolova, ubode od insekata, oticanje donjih kapaka, edeme i otečene zglobove.
  • Arnika: za posle povrede, mentalni i fizički šok, pre i posle operacija ili poseta stomatologu. Zaustavlja krvarenje, pomaže u zarastanju rana, smanjuje modrice i otok. Dobro za opšte lečenje od šoka, iscrpljenosti, bol u mišićima itd.
  • Arsen Alb (arsen): kad se stomak uznemiri od trovanja hranom, proliv, povraćanje i akutna Polenska groznica. Dobro za neku vrstu suve kože.
  • Beladona: toplo – zajapureno lice, bol u grlu, facijalne neuralgije, glavobolje, bol u uhu, čirevi, ovčije boginje, male boginje i zauške.
  • Brionia (otrovni korov): suvi kašalj, bolovi u mišićima itd.
  • Cantharis (buba): za opekotine pre nego što se pojave plikovi, opekotine od sunca, konstantan nagon za mokrenjem i urinarne infekcije.

Ovo je naravno samo nekoliko “aktivnih” supstanci koje možete naći u ovim kompletima. Naravno, te supstance su toliko razblažene, da nema nijednog molekula aktivne supstance u ovim bočicama.

Saveti homeopata

Najstrašnije u svemu ovome jeste to što na internetu može da se nađe nešto tipa ovoga, gde savetuje (teško mi je uopšte i da ih nazivam “savetima”) pojedincu da sam za sebe odluči da li mu je stvarno potrebna medicinska pomoć ili ne i to čak i u jako ozbiljnim slučajevima kao što su: ujedi životinja, povrede kostiju, opekotine trećeg stepena, trovanje ugljen-monoksidom, posekotine, predoziranja drogom, strujni udar, povrede oka, trovanje hranom, trovanje pesticidima, ubodne rane i slično.

Apsolutno mi je neverovatno da se ovako nešto može naći i da neko može da tvrdi da njihove sećerne tabletice mogu da pomognu i izleče takva stanja.

Zaključak

Šta na kraju reći?

Tretiranje hitnog slučaja ili povrede šećernom pilulom koja je nekada bila u kontaktu sa vodom koja je nekada bila u kontaktu sa otrovom ili slično je užasno uvredljivo za zdrav razum i logiku.

Potpuno sam zgrožen da ovakvi proizvodi postoje i uostalom ako već ti proizvodi rade kako homeopate navode, zašto jednostavno ne bacimo par ovakvih pilula u Dunav, sačekamo malo da se još više razblaži sama smeša  (jer što je smeša više rablažena to je potentnija zar ne?) i onda kad tad mi ćemo tu vodu dobiti kroz vodovod i popiti je. Time bi rešili svaku bolest na svetu, zar ne?

Britanci su uvek bili kraljevi komedije po meni tako da vam za kraj ostavljam sledeći video: