Alternativna Medicina Thu, Dec 11, 2014

Homeopatske vakcine

Kako kaže naš narod: “Bolje sprečiti nego lečiti”. To je upravo slučaj sa vakcinama.

Klasične vakcine nude malu, fiksnu količinu patogena (antigen) imunom sistemu. To je nešto što naš imuni sistem može da prepozna i na šta može da odreaguje. Kada je pacijent izložen realnoj infekciji (sa svojom relativno velikom količinom antigena), imuni sistem je spreman i može odmah da reaguje tako što će minimizirati štetu umesto da čeka dok imunitet krene da radi svoj posao.

Ono što je važno je da mora da postoji pravi molekul neke vrste patogena tako da naš imuni sistem može da ga prepozna i da odgovori na njega. Postoji prag ispod koga strani materijal neće biti prepoznat od strane organizma. Tetanus je ovde interesantan primer. Tetanus je užasna bolest za one koji pate od nje – svaki mišić pacijenta se jako grči usled tetanus toksina. Ono što je interesantno kod tetanusa je što ponekad nema dovoljno toksina da bolest izazove odgovor od imunog sistema. Iz tog razloga se često onima koji dobiju vakcinu protiv tetanusa preporučuje da dobiju kasnije i revakcinu da bi sprečili moguće ponavljanje bolesti.

Homeopatske vakcine

Homeopatija je umetnost davanja apsolutno ničega, pri tom verujući da je to nešto. Najbolje je poređenje sa obećanjima političara pre izbora.

O homeopatiji sam već pisao tako da se neću obazirati na osnove. Važno je znati samo da se isti principi koriste i u homeopatskim vakcinama.

Nozoda je homeopatski lek pripremljen od patološkog uzorka. Uzorak se uzima iz obolele životinje ili čoveka, a može se sastojati od pljuvačke, gnoja, urina, krvi ili tkiva obolelih.

A ljudi se žale zbog navodnih toksina u klasičnim vakcinama…

Homeopatske vakcine se na svu sreću koriste uglavnom u veterinarskom svetu, ali možete ih naći i kupiti i za ljude. Možete naći vakcinu protiv antraksa, malih boginja i još mnogo toga. Ono što ovde najviše brine je to otkud homeopatama molekul ili uzorak antraksa? Još gore možda, odakle im molekul malih boginja (morbili)? Male boginje se smatraju iskorenjenom bolešću i svetska zdravstvena organizacija ih je proglasila iskorenjenim 1979. godine. Kako je moguće da privatna kompanija dođe do jednog ovakvog uzorka?

Studije

Postoji vrlo mali broj studija o nozodama. Najbolje što sam našao jesu par studija na životinjama: jedna na telićima 1 koja nije pokazala korist i jedna na miševima 2 koja jeste, ali veoma malu korist. Oba su objavljene u nekim obskurnim naučnim žurnalima sa veoma malim impaktnim faktorom. Postoje dva fatalna slučaja polio virusa 3 nakon primanja homeopatkse vakcine, ali to je to što se tiče PubMed-a. Daleko je sve ovo od ubedljive literature koja bi pokazala efektivnost.

Homeopatija je nenaučna filozofija zasnovana na idejama sujevernih. Homeopatske pilule i napici su obično toliko razblaženi, da ne ostaje nijedan molekul aktivne supstance. Ne samo da osnovna pravila fizike, hemije i biologije diktiraju i govore kako je nemoguće da homeopatski preparati rade, rigorozne kliničke studije su isto to potvrdile 4.

Zaključak

Tužna stvar je da će roditelji biti prevareni u smislu da su njihova deca zaštićena od zaraznih bolesti, kada u stvari nisu. Klasične vakcine ne pružaju savršenu zaštitu kao ni pojasevi u kolima, ali klasične vakcine su superiorne od ništavila pod imenom homeopatija i ja bih se kladio u šta god hoćete da se roditelj ne bi oslanjao na sigurnost pojasa u kolima koji je napravljen po principima homeopatije.

Za kraj ostavljam odličnu BBC reportažu o ovoj tematici:

Reference:


  1. pubmed, Link [return]
  2. pubmed, Link [return]
  3. pubmed, Link [return]
  4. pubmed, Link [return]