Alternativna Medicina Wed, Jul 9, 2014

Ćilibarske ogrlice za bebe

Upravo sam saznao nesto jako interesantno. Naime, ćilibarske ogrlice za bebe i decu do 3 godine služe samo za nošenje! Uvek sam mislio da im je glavna funkcija bila da služi detetu da ih gricka i žvaće dok im rastu zubi i da na taj način nekako pomažu detetu da prebrodi lakše taj proces. Veoma sam se iznenadio kada sam saznao da to nije slučaj. Kao neki reper o tome šta su ćilibarske ogrlice i čemu služe sam uzeo ovaj sajt – http://www.cilibarskeogrlicezabebe.com/ Na samom sajtu kažu eksplicitno kako ove ogrlice nisu za žvakanje i da trebaju samo da se nose, ali ono što me je apsolutno dotuklo to je ono što sam pročitao na ovom linku gore pomenutog sajta.

Mehanizmi delovanja ogrlice

Navodni mehanizam delovanja od nošenja baltičkog ćilibara varira u zavisnosti ko je prodavac i gde ga kupujete. Neki mehanizmi su jedva prihvatljivi dok drugi, apsurdni. Na samom vrhu tog apsurdnog spektra bih izdvojio:

 • Ćilibar poseduje elektromagnetna svojstva i proizvodi izvesnu količinu organske, prirodne energije.
 • Apsorbujući bol i negativnu energiju, ćilibar pruža mogućnost samoozdravljenja tj. dozvoljava telu da se samo regeneriše.
 • Ćilibar jača memoriju i intelektualne sposobnosti i doprinosi boljoj koncentraciji i emotivnoj stabilnosti. On je odličan transmiter negativne u pozitivnu energiju. Ćilibar zrači toplu i svetlu energiju.
 • Nošenje ćilibara nas može zaštititi od štetnih uticaja električnih uređaja kao što su kompjuteri, televizori, mobilni telefoni i mikrotalasne rerne.

Velika crvena zastava se diže kada postoji jedna ili više ovako neverovatnih tvrdnji. Ovo je samo mali deo onoga gde ove ćilibarske ogrlice mogu da pomognu. Zvuči kao čudotvorno rešenje za ogroman dijapazon problema sa kojim se čovek sreće. Neću gubiti vreme i sad dokazivati zašto je sve gore navedeno nemoguće, dovoljno je reći da ne postoji niti jedan dokaz da ćilibar poseduje gore navedena svojstva.

Najčešće citiran mehanizam delovanja je da ćilibar perle, kada ih telo zagreje, oslobađaju male količine ćilibarne kiseline koja kroz kožu uđe u krvotok gde deluje kao analgetik. Ovaj mehanizam bih okarakterisao kao moguć iz sledećih razloga:

 • Baltički ćilibar zaista sadrži ćilibarnu kiselinu.
 • Neki molekuli, uključujući i neke lekove koji se koriste u modernoj medicini, se apsorbuju kroz kožu i proizvode merljive fiziološke efekte.
 • Ćilibarna kiselina se prirodno nalazi u telu i jedan je od osnovnih funkcionera u Krebs ciklusu. Menjanje nivoa ćilibarne kiseline bi mogla imati potencijalne fiziološke efekte u telu čoveka.

Sad kad sam to naveo kao potencijalne razloge da ćilibarske ogrlice mogu imati nekakav efekat na organizam, dalje ćete videti zašto su one totalna zabluda.

Prvo ono što stoji, to je da baltički ćilibar stvarno sadrži ćilibarnu kiselinu, ali ne postoji nijedan dokaz da ima analgetičke efekte u bilo kojoj dozi, a kamo li da te moguće minijaturne količine koje mogu uđu u telo mogu da imaju bilo kakvo dejstvo. Kao što je pomenuto gore, ćilibarna kiselina ima važnu funkciju u telu (Krebs ciklus). Ćilibarna kiselina se, kao i mnogi drugi slični molekuli, nalazi u našem telu i ona se smatra sigurnom. Robert Koch je napravio najpoznatiju studiju o toksičnosti ove kiseline tako što je jeo pola kile putera dnevno i onda merio količine ćilibarske kiseline u svom urinu. Ono što je pokazao to je da čak i velike doze ćilibarske kiseline ne proizvode negativne efekte po čoveka. Američki FDA čak dozvoljava ćilibarsku kiselinu da se koristi kao aditiv u hrani i da se prodaje kao suplement.

Ono što je ironično to je da je ćilibarna kiselina klasifikovana kao iritant kože. 1 Zašto to nigde ne navedu kao nus pojavu?

Drugo, ne postoji jedan dokaz da perle od ćilibara ispuštaju ćilibarnu kiselinu na telesnoj temperaturi i da se zatim ona apsorbuje kroz kožu. Mnogi faktori doprinose sposobnosti molekula da uđu u telo kroz kožu. Pored fizičkih i hemijskih svojstava molekula, doza je važan faktor. Generalno govoreći, veća koncentracija omogućava molekulu da se lakše probije kroz kožu. Površina kontakta je isto toliko važan faktor, a u slučaju ćilibarskih ogrlica ta površina se smatra prilično malom. Što se tiče iznosa ćilibarne kiseline koja se verovatno može naći u jednoj od ovih ogrlica, možemo da pretpostavimo sledeće:

 • Baltički ćilibar sadrži otprilike 50-400ppm ćilibarne kiseline. 2
 • 1mg/1kg = 1ppm
 • Otprilike težina jedne ogrlice je oko 30gr.
 • To znači da jedna ogrilca može sadrži između 1.4 i 11.2mg ćilibarne kiseline.

Čak i ako pretpostavimo da ogrlica otpušta ćilibarnu kiselinu na kožu, taj iznos bi morao da bude izuzetno mali deo ukupnih 1.4-11.2mg sadržan u celoj ogrlici. Za terapeutski efekat ove količine doze bi neko trebalo da se pozove na homeopatiju. Zanimljivo je to da je jedna studija 3 vršila ispitivanje kako se ponaša Baltički ćilibar tokom godina i šta se dešava sa njim tokom degradacije. Ono što je pronađeno jeste da tokom procesa degradacije, izbacuje sirćetnu i mravlju kiselinu. Sirćetna kiselina je sirće, a mravlja kiselina se nalazi u otrovu vatrenog mrava i može da izazove slepilo.

Dokazi

Na dan kada izbacujem ovo na blog, ne nalazim ni jednu studiju koja potvrđuje bilo koje tvrdnje vezano za ćilibarske ogrlice.

Apel na drevne mudrosti

Mnoge web strane govore o tome kako se u drevnim vremenima koristio baltički ćilibar kao lek i govori o tim drevnim uspesima. Naučna revolucija je u odnosu na to ipak nedavno dostignuće, a većina naše zabeležene prošlosti je zapisana u doba kada je naše shvatanje sveta bilo smešno i netačno. Ako bismo verovali drevnim mudrostima i koristili ih kao opravdanje, verovatno bismo još mislili da je Zemlja ravna jer smo mislili da je tako većim delom ljudske istorije.

Zašto ljudi veruju u ovakav neverovatan tretman da može da pomogne pri rastu zuba kod dece? Roditelji nikada ne žele da njihova deca pate, a rast zuba može biti neprijatno iskustvo za dete, mada u vrlo kratkim intervalima. Jedan od glavnih faktora koji je doprineo za preteranu zabrinutost roditelja zbog rasta zuba je i istorijska činjenica da su u prethodnim vekovima odojčad i mala deca rutinski umirala tokom tog uzrasta kada primarni zubi obično rastu i sam proces rasta zuba je često bio identifikovan kao krivac. Tretmani koji su se koristili u to vreme su bili često opasni a ponekad, smrtonosni. Zahvaljujući modernoj medicini, roditelji više nisu u stalnom strahu da li će njihova deca podleći bolesti. Ipak, neke zajedničke bolesti, pa čak i normalne razvojne faze i ponašanja se do današnjeg dana pogrešno pripisuje rastu zuba.

Opasnost od ćilibarskih ogrlica

Iako proizvođači navode da je potreban nadzor u svim prilikama isto tako navode da može da se koristi dok dete spava. Veoma kontradiktorne izjave.

Činjenica je da ove ogrlice predstavljaju opasnost po dete zbog mogućnosti gutanja perle i davljenja. Neki proizvođači govore kako stavljaju čvorove između svake perle pa i ako ispadne neka perla ispašće samo jedna ali izgleda da nisu svesni da dete može da se uguši od samo jedne perle! Drugi proizvođači čak govore kako su njihove ogrlice veoma robusne i ne mogu se pokidati što je opet veliki izvor opasnosti od gušenja ako se dete zakači za neki objekat. Treći čak proizvođači pokazuju kako njihove ogrlice imaju magnetne zakačaljke ali to opet znači da se mogu lakše skinuti i time je i veća opasnost od gutanja perli.

Studije su čak dokazale 4 da deca uzrasta između 1 i 3 godine spadaju u najveću grupu rizika u inhalaciji i gutanju stranih objekata.

Rešenje je jednostavno. Ne stavljajte deci ništa oko vrata i ne verujte svemu što čitate o ćilibarskim ogrlicama.

Reference:


 1. nlm.nih.gov, Link [return]
 2. pubmed, Link [return]
 3. pubmed, Link [return]
 4. medlineplus, Link [return]