Ishrana Wed, Jul 16, 2014

Dijeta po krvnim grupama

Ovu dijetu je izmislio naturopata Peter D’Adamo. On je stvorio složen sistem tako što je jako mahao svojim rukama i koristio naučne mambo džambo reči vezane za genetiku i metabolizam.
Na kraju, dijeta ili ishrana po krvnim grupama je zasnovana ni na čemu. U 2013. godini je odrađen sistematski pregled 1 svih studija u vezi sa ishranom po krvnim grupama i zaključeno je da nema zdravstvenih benificija od ABO ishrane.

Ovo nije sprečilo D’Adamo-a da napiše bestseler knjigu (prodata u preko 7 miliona primeraka prema njegovom sajtu). Izgradio je karijeru zahvaljujući dijeti po krvnim grupama, bez da objavi bilo kakav klinički dokaz da njegova dijeta stvarno funkcioniše. Veliki nedostatak dokaza nije odvratilo i Dr Oz-a da promoviše ovu vrstu ishrane (ovaj tip dijete mu naime daje “vitalnu energiju”).

U suštini, dijeta po krvnim grupama je nutricizmu ono što je astrologija modernoj nauci.

Srećom, istraživači su konačno odlučili da stave ovu popularnu vrstu ishrane na jedan rigorozan test, a rezultati su objavljeni u PLOS ONE – BO Genotype, ‘Blood-Type’ Diet and Cardiometabolic Risk Factors. 2

Istraživači su posmatrali 1.455 subjekata. Svaki od subjekata je bio na jednoj od četiri tipa dijete. Istraživači su merili nekoliko ishoda kao što su holesterol, indeks telesne mase i obim struka. Nije iznenađujuće da su istraživači za A, AB, i O tip dijete videli neka poboljšanja u nekim parametrima. Zapravo, najveće iznenađenje je bilo u tome da dijeta za krvnu grupu B nije pokazala nikakvo poboljšanje u bilo kom parametru. Samo poboljšanje i nije neočekivano. Cilj svake dijete jeste da subjekat smanji svoju težinu, a subjekat koji krene da prati određenu ishranu ima tendenciju da jede manje i/ili zdravije u skladu sa tom dijetom. Isto tako, subjekat će se više truditi da izbegne lošiju/nezdraviju hranu i to će dodatno uticati na smanjenje holesterola ili težine. Cilj ove studije je bio da se osvrne na odnos između krvne grupe subjekata i njihovog odgovora na različite dijete. Nije iznenađujuće (za skeptike, u svakom slučaju) da nije bilo apsolutno nikakavog odnosa. Nije uopšte bilo važno koje krvne grupe su subjekti bili.

Ova studija predstavlja jos jedan ekser u poklopcu kovčega u kom se nalazi dijeta po krvnim grupama. Ono što treba da izvučete iz te studije i one pre nje je da ma koje god da ste krvne grupe, ako se hranite zdravo i jedete umerene količine, rezultati će doći sami po sebe.

Dakle, šta dalje? Da je ovo bila klinička studija, ovako stroga i sa ovakvom statističkom snagom, kao direktna posledica studije bi bilo celokupno napuštanje ideje ishrane po krvnim grupama.

D’adamo će verovatno odbaciti ovu i sve studije pre nje kao glupost, jer ipak mora od nečega da se finansira njegova multimilionska šema ili će možda naći neku minornu grešku u studiji i proglasiti je fatalnom ili će čak možda reći kako su dijete 3 tipa krvnih grupa (A, AB i O) stvarno radile (što u stvari i jesu) i kako su njegove dijete dobre. Pitam se da li će Dr Oz sada javno povući svoju podršku za ovu dijetu i informisati svoju publiku o tome da  trenutno najbolji dokaz koji imamo pokazuje kako ova dijeta u stvari ne radi.

Bilo kako bilo, nauka trenutno na svojoj strani ima i više nego dovoljno dokaza da pokaže kako dijeta po krvnim grupama ne radi. Postoje sigiurno mnogo bolje dijete koje možete da probate umesto nje.

Reference:


  1. nutrition.org, Link [return]
  2. plosone.org, Link [return]