Biotehnologija Mon, Apr 28, 2014

Seralini GMO studija – tumori i pacovi

Seralini studija 1 je bila rađena nad muškim i ženskim pacovima (Sprague – Dawley pacovi). Ova specifična vrsta pacova je poznata po tome što imaju visoku učestalost tumora. Pacovi su hranjeni konvencionalnim kukuruzom ili nekom mešavinom GMO kukuruza:

 • Kontrolna grupa;
 • Grupa sa mešavinom od 11% GMO kukuruza;
 • Grupa sa mešavinom od 22% GMO kukuruza;
 • Grupa sa mešavinom od 33% GMO kukuruza;
 • Grupa hranjena samo GMO kukuruzom plus glifosatom dodatim u vodi;
 • Grupa koja je hranjena samo glifosatom (pesticidom).

Ukratko, zaključak studije je bio da GMO kukuruz i glifosat izazivaju tumore u pacovima u većem procentu nego u kontrolnoj grupi.

Veoma veliki broj naučnika i skeptika je ubrzo odgovorilo na ovu studiju i napalo je zbog mnogih propusta. Posle godinu dana cela studija je povučena 2 jer su zaključci izvedeni iz studije netačni.

Navešću nekoliko glavnih razloga zašto je ova studija povučena:

 • Tip pacova korišćen u studiji – Sprague – Dawley, sam po sebi spontano dobija tumore. U jednoj studiji 3 je dokazano da ova vrsta pacova, u 81% populacije starije od 2 godine, spontano dobija tumore nezavisno od toga kakvom hranom se hrane. Zaključak Seralini studije je pokazivao slične procente za one grupe pacova koji su bili hranjeni GMO kukuruzom. Jednostavno, ova vrsta pacova je bila loš izbor za ovakvu studiju.
 • Studija je koristila male veličine uzorka u smislu broja pacova. Zbog toga nije bilo moguće sprovesti dobru statističku analizu i prema tome bilo kakav zaključak ne bi trebalo da bude validan.
 • Razlike u rezultatima između one grupe pacova koji su bili hranjeni samo GMO kukuruzom i one grupe pacova koji su bili hranjeni čistim pesticidom nije bilo. Veoma sumnjiv rezultat.
 • Seralini je u studiji birao one rezultate koje su mu se sviđali i ignorisao negativne.
 • Neetičko postupanje sa pacovima. Standardna je  praksa u ovakvim studijama da se uspostavi neka krajnja tačka kao što su broj i veličina tumora koja kad se dostigne, životinja se eutanazira. U ovoj studiji, pacovi su ostavljeni da umru od posledica tumora. Oni malo ciničniji kritičari studije spekulišu da je to namerno učinjeno da bi generisali fotografije tih pacova kako bi bio veći efekat na javno mnjenje. Ove slike su obišle ceo internet i anti-GMO pokret ih koristi više nego efikasno.

Zašto je sve ovo bitno?

Bitno je zato što anti-GMO pokret obožava da koristi ovu studiju kao osnovu za svoje stavove. Bitno je znati da je studija loša i pogrešna i ako pogledate sajt kao što je Srbijabezgmo da znate šta je tačno, a šta ne. Nažalost, ovaj sajt ima puno zabluda i neistina o GMO, ali ću se pozabaviti nekim njihovim tekstovima drugi put.

Ovo pokazuje da takvi ljudi nisu zainteresovani za činjenice, već su samo zainteresovani da guraju svoju ideologiju protiv GMO koja mora biti istina bez obzira šta podaci i činjenice pokazuju. Naučni način je onaj koji prati dokaze. Naučni način predstavlja menjanje svojih stavova ukoliko dokazi protivreče onom što se ranije mislilo. Pseudonauka je način da se formira svoj zaključak, a zatim da se okrenu dokazi tako da podrže te zaključke i da ignorišu sve ostalo.

Dovoljno je znati jedno, a to je ako iko spomene ovu studiju kao kec iz rukava zarad nekih anti-GMO tvrdnji, tog trenutka je debata izgubljena sa njegove/njene strane.

Reference:


 1. sciencedirect.com, Link [return]
 2. elsevier.com, Link [return]
 3. pubmed, Link [return]