Alternativna Medicina Mon, Sep 1, 2014

Reiki u Srbiji

Reiki je jedna od nekoliko besmislenih metoda koje potpadaju pod “lečenje energijom”. Ove metode su zasnovane na ideji da je telo okruženo ili prožeto energetskim poljem koje (zamislite) nije merljiv uobičajenim naučnim instrumentima. Navodna sila (da li je neko rekao Ratovi zvezda?) koja održava život, je poznata kao ki u Japanu, kao chi ili qi u Kini i kao prana u Indiji. Reiki praktičari tvrde da leče “jačanjem” ili “balansiranjem” te sile.

Reiki funkcioniše tako što dok klijent leži na leđima na stolu, praktičar reikija postavlja svoje ruke u određenim pozicijama ili na ili tik iznad pacijenta i sprovodi vitalnu energiju do klijenta.

Čak se navodi da reiki praktičari mogu da vas “leče“ na ovaj način i na daljinu. Zamislite, možda vas upravo neko leči reikijem a da vi i ne znate!
Ako već mogu da to rade na daljinu tek tako, interesuje me šta je sa čuvenim balansom zla i dobra, jin i jang? Ako mogu da leče, da li mogu i da nanose štetu?

Udruženje reiki praktičara Srbije (URPS) navodi ogromnu listu efekata reikija. Evo par najinteresantnijih:

  • Jačanje imuniteta
  • Podmlađivanje
  • Uravnotežavanje leve i desne strane mozga
  • Stvaranje oko osobe prijatnog, pozitivnog biopolja, povećanje harizme i privlačnosti
  • Regulisanje temperature tela

I još mnogo mnogo toga. Reiki je još jedna metoda u nizu drugih koji mogu sve da reše. Naravno, valjda moraju da postoje dokazi?

Istraživanja

Na samom sajtu udruženja reiki praktičara Srbije postoji deo sa istraživanjima. Interesantno je šta sve nazivaju studijom ili istraživanjem, ali ajde idemo korak po korak.

Prva studija na tapetu koju spominju je “Autonomic Nervous-System-Changes During Reiki Treatment: A Preliminary Study”. 1 Jedna je od retkih koja je stvarno publikovana u nekom prihvaćenom naučnom žurnalu.

Interesantno je kako reiki.rs izvrće zaključke ove studije u svoju korist.

Citiram URPS:

Ova studija je otkrila značajno sniženje dijastolnog krvnog pritiska i pulsa u grupi koja je primila Reiki, što nije zabeleženo i u grupi koja je primila placebo ili kontrolnoj grupi.

Lepo je kada mogu da izvuku rečenicu iz studije koja im odgovara, a da ne navode stvaran zaključak.

Ako pročitate zaključak same studije, videćete da zaključak kaže:

… Međutim, ovo je pilot studija sa relativno malim brojem učesnika, a zabeležene promene su relativno male.

U prevodu, nema klinički značajnih posledica.

Druga studija po redu je The Effect of Reiki on the Immune System koja navodno publikovana na Helfgot-u. 2 Nažalost, sama institucija nije uvrstila ovu studiju u svoju listu publikacija. Baš me interesuje zašto. Nisam uspeo nigde da nadjem publikaciju ove studije.

Treća po redu studija je od Wendy Wetzel po nazivu Reiki Healing: A Physiologic Perspective.

Publikovana je u Holistic Nursing žurnalu koji ima impaktni faktor od čitavih 0.337. Sama studija ima lošu metodologiju rada, počevsi od malog uzorka do izabrane kontrolne grupe koja ima samo 10 pacijenata, dok eksperimentalna grupa ima čak 48. Samo statistički gledano, pre će se videti neke promene u eksperimentalnoj grupi samo zbog toga što ima 4 puta vise subjekata.

Studija, za koju napominju da je odradila Otelia Bengssten, nije nigde publikovana tako da neću dalje gubiti vreme na nju.

Na red dolazi studija Janet Quinn pod nazivom Therapeutic Touch as Energy Exchange: Replication and Extension. 3 URPS navodi da je Janet pokazala nekih 17% smanjenja anksioznosti kod pacijenata koji su bili u eksperimentalnoj grupi.

Nažalost, rezultat studije je bio apsolutno negativan. Sama Janet u zaključku studije kaže:

Uticaj lekova koje je eksperimentalna grupa uzimala se čini kao razumno objašnjenje za rezultate.

Studija Daniel-a Wirth-a je jedna od najcitiranijih studija na polju terapeutskog dodira. URPS navodi zaključak njegove studije:

Posle osam dana, grupama koje su primile Reiki tretmane, povrede su se smanjile za 93,5% u poređenju sa 67,3% onih koji nisu primili tretman. Posle 16 dana brojke su iznosile 99,3 i 90,9.

Opet URPS iskrivljuje rezultate. Daniel je na svu sreću pravi naučnik i ponovio je eksperiment 5 puta. 4 Kao stvarni zaključak svojih istraživanja je naveo:

Rezultati ovih eksperimenata ukazuju na značaj za tretirane grupe u početne 2 studije u seriji, a suprotne rezultate za kontrolne grupe u preostala 3 eksperimenta. Iako ovih 5 studija predstavljaju preliminarna istraživanja u okviru oblasti komplementarne medicine, ukupni rezultati su neubedljivi u uspostavljanju efikasnosti intervencija lečenja ispitivanih subjekata.

Ukratko, u poslednja 3 eksperimenta netretirana grupa subjekata je prolazila isto ili bolje od tretirane terapeutskim dodirom. URPS kad navodi ovu studiju kao da kopa sama sebi grob.

Napominju isto tako studiju doktora John-a Zimmerman-a. On je koristio SQUID uređaj da otkrije količinu biomagnetnog polja koje dolazi iz ruku praktikačara tokom terapeutskog dodira. Navodno su izmerili toliko veliko polje da sam uređaj nije mogao da ga kvanitifikuje. Polje je pulsiralo u promenljivim frekvencijama od 0,3 do 30 Hz, a većina aktivnosti je bila u opsegu od 7 do 8Hz. Studija je objavljena 1990. godine u Bio-Electro-Magnetics Institute žurnalu, čiji je osnivač i predsednik, zamislite, John Zimmerman! Ovi nalazi nisu nigde drugde replicirani.

Na svu sreću, ne moram da jurim svaku moguću studiju i istraživanje koje je rađeno vezano za reiki. Gospodin Edzard Ernst 5 je to već uradio za mene. Njegova pretraga je pronašla čak 205 potencijalnih studija o reikiju, ali je samo 9 prošlo njegove rigorozne kriterijume i one su uključene u razmatranje. Ovo samo govori o ukupnom kvalitetu reiki studija.

Zaključak njegovog pregleda svih tih reiki studija je:

Nema dovoljno dokaza koji sugerišu da je reiki efikasan tretman za bilo koja oboljenja. Vrednost reikija kao tretman i dalje ostaje nedokazan.

Zaključak

Reiki nema obrazloženu zdravstvenu vrednost i nema naučno prihvatljivo obrazloženje. Moderna zdravstvena nauka ne bi trebalo da toleriše njegovu primenu. Svaki cent koji ide na istraživanje ovakve gluposti je čisto bacanje para.
Umesto reikija idite na masažu. Masaža mi se čini kao mnogo bolja varijanta nego da neko landara rukama iznad mene i kontroliše “silu”. Mada moram da priznam da bi bilo kul.

Reference:


  1. pubmed, Link [return]
  2. ncnm.edu, Link [return]
  3. pubmed, Link [return]
  4. pubmed, Link [return]
  5. pubmed, Link [return]