Alternativna Medicina Thu, Sep 4, 2014

Hipi grljenje drveća mambo džambo

Ovaj post pišem kao odgovor na artikal pod senzacionalnim naslovom “Nauka je potvrdila da grljenje drveća blagotvorno utiče na vaše zdravlje promenom vibracione frekvencije.”

Ja ne posećujem svoj Facebook newsfeed nešto često, ali taj dan se desilo da sam ga otvorio i prvi link je bio ovaj sa nekoliko lajkova. Ne volim da komentarišem FB postove, ali sam ovog puta morao.

Naravno da sam skeptičan kad je u pitanju grljenje drveća i moguće zdravstevne beneficije kao posledica toga.

Prvo što se primeti iz naslova je da grljenje drveća ima uticaja na celokupno zdravlje čoveka. Odmah sam pomislio: Kako je moguće da tako nešto jednostavno kao što je zagrljaj jednog drveta može da napr. zaleči posekotinu ili možda neku polomljenu kost ili nešto treće?

Ako čitate dalje taj artikal, videćete da spominju u stvari samo mentalno zdravlje. Mogli su to odmah da napišu u naslovu, ali ne bi to bilo onda tako senzacionalno.

Mehanizmi delovanja

Kažu da je dokazano da je grljenje drveća dobro za:

  • glavobolje
  • posebne mentalne bolesti
  • smanjenje pažnje usled hiperaktivnosti
  • manjak koncentracije
  • spore reflekse
  • depresiju

Sve ovo gore navedeno je moguće jer drvo menja vaše vibracije!

Dodir drveta može uticati na mentalno zdravlje čoveka i pomoći  oko nekih od navedenih situacija, ali efekti su samo privremeni i naravno, to se može postići i drugim sredstvima kao što su meditacija, slušanje muzike, gledanje omiljene serije itd.

Drugim rečima, bilo kakvi efekti od dodira drveta su čist placebo. Drvo ne može da menja vaše vibracije jer vibracije ne postoje.

Što se tiče glavobolja, glavobolje će često same nestati i često su manifestacija nečeg drugog (napr. povišenog krvnog pritiska). Jedna od validnih metoda protiv hroničnih glavobolja jeste relaksacija. Ako ste negde u prirodi i grlite drvo, verujem da to za nekoga može da bude relaksirajuće. Imajte samo na umu da nije to zbog drveta, već zbog vas. Voleo bih da vidim da mi drvo spusti pritisak.

Nauka grljenja drveća

U naslovu artikla spominju da je nauka dokazala da dodir drveta ima terapeutski efekat. Kao reference navode čitava 2 linka od čega nijedan nije studija.

Prvi link je ka nekoj knjizi koja se zove “Blinded by science”. To je sajt koji je napravljen da prodaje knjigu. Nikako nije klinička studija koja je publikovana u nekom naučnom žurnalu. Pisac je Matthew Silverstone koji je na tom sajtu napisao da je završio ekonomiju i master studije iz internacionalnog biznisa. Daleko je on od nekog naučnika.

Drugi link vodi ka jednom od mojih omiljenih sajtova – Natural News. Na stranu što link vodi do teksta koji govori o vibracijama u vodi što nema veze sa grljenjem drveća, Natural News sajt je jedan od najnenaučnijih sajtova ikada. On je stecište pseudonaučnih radnji i neproverenih tretmana.

Naravno, ne postoji nijedna validna referenca ka bilo kojoj studiji, pa čak ni lošoj, koja bi potvrdila njihove tvrdnje.

Za kraj, ako volite drveće, zagrlite ih, ali ne očekujte bilo kakve efekte van placeba. Ja, na primer, više volim da stavim po koje drvce ispod roštilja. To me čini relaksiranim i posle dobrog roštilja se odmah osetim bolje!