Ishrana Mon, Feb 9, 2015

Probiotici, prebiotici – Čemu sve to?

Ko želi zdravu crevnu floru? Očigledno mnogo ljudi. Industrija probiotika očekuje da dostigne 45 milijardi dolara godišnje u naredne 4 godine 1 samo od prodaje bakterijskih dodataka u vidu suplemenata. To je nezavisno od milijardi koje idu u farmaceutska i poljoprivredna istraživanja i nezavisno od razvoja mikrobiotike creva i njegovog potencijala za nove lekove.

Ali, iza svih neverovatnih svojstava i efekata povezanih sa bolešću koja se pripisuju našim crevnim florama, istraživači počinju da pozivaju na oprez, posebno na način na koji mediji izveštavaju vezu između naše crevne flore i našeg zdravlja.

Šef projekta Mikrobiotike creva Lita Proctor kaže sledeće: 2

Mi otkrivamo potpuno novi ekosistem. Imam strah da će se hajp, potencijalna obećanja i ideja da će sve ovo nekako biti drugačije, vratiti natrag kao bumerang.

Profesor na Univerzitetu “Kalifornija Davis”, Jonathan Eisen, ima odličan Ted Talk i blog na kom govori o neobičnim načinima kako mikrobiotika creva ima uticaja na ljudsko zdravlje. Fabrici Dannon je napr. naređeno od strane Federalne trgovinske komisije da plati 21 milion dolara zbog lažnih tvrdnji koje su naveli na svom proizvodu, probiotičkom jogurtu Activia.

Ono što znamo danas to je da ne postoji savršena mikrobiotika creva. 3

U stvari, svaki pojedinac ima svoj poseban balans mikrobiotike creva koji se menja tokom vremena sa ishranom, upotrebom lekova, bolestima, stresom i vežbanjem. Ovo su naravno samo neki od faktora koji utiču na mikrobiotiku creva. Mikrobiotički potpis svake osobe je potpuno jedinstven. Gledajte na to kao na otisak prsta. Ciljanje na specifičan sastav bakterija, proglašen kao “zdrav”, je pogrešan. Bilo kakvi poduhvati, lekovi, prebiotici, probiotici ili slično, koji pokušavaju ovo da srede, u stvari nisu dovoljno dobri. Ne postoji jedna kombinacija bakterija koja bi za svakog pojedinca radila ono što njima treba.

Umesto toga, Proctor i drugi istraživači tvrde da bi trebalo da gledamo funkciju.

Skoro da nije bitno koja je bakterija prisutna, samo je važno šta rade. Razlike u funkcionalnosti će biti glavni pokretači i imati glavni uticaj na metaboličke neravnoteže koje zaista utiču na ljudske bolesti.

Ove nove kritike ističu ostale pozive za skepticizam kada je reč o saznanju o bakterijskim pajtosima u našim crevima. Čak više ne znamo ni približno tačan broj bakterija koji živi u našim crevima. Možda ste čuli da imamo više bakterija u crevima nego što imamo ćelija i da su bakterije brojnije u odnosu 10 na prema 1, ali nove analize pokazuju da bi pravi odnos mogao biti približniji broju od 100 na prema 1.

Zaključak

Realno, nauka mikrobiotike creva je još uvek prilično nova. Nema još ni 20 godina koliko je istražujemo. Važno je uzeti u obzir da sve novo što saznamo o mikrobiotici creva, mora da se utvrdi, dokaže, verovatno i po nekoliko puta pre nego što možemo adekvatno da krenemo da primenjujemo u medicinske svrhe.

Reference:


  1. nutraceuticalsworld.com, Link [return]
  2. hmpdacc.org, Link [return]
  3. nature.com, Link [return]