vakcine Thu, May 25, 2017

Epidemija boginja u Rumuniji

Kada su u pitanju male boginje, tabor protivnika vakcina voli da ponavlja kako boginje nisu opasna bolest i kako se ona smatra normalnim delom detinjstva. Ovo je jedan vrlo opasan argument jer ignoriše stvarni rizik od mogućih teških komplikacija boginja. Drugu stvar koje vole isto da potenciraju uključuje tvrdnju da “vakcine nisu spas” protiv boginja (one jesu) i da je imunitet krda mit, pri čemu je “prirodan” imunitet mnogo bolje rešenje (nije, pogotovo ne protiv bolesti koje su zarazne kao boginje).

Trenutna situacija u Rumuniji:

Rumunsko nacionalno zdravstvo je saopštilo da je u toku epidemija malih boginja u Rumuniji. Zaraženo je više od 3.400 ljudi, a preminulo najmanje 17, uprkos agresivnoj nacionalnoj kampanji o vakcinaciji.

U međuvremenu, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je o mogućem većem regionalnom izbijanju boginja kao rezultat ishoda u Rumuniji.

“Situacija u Rumuniji predstavlja veliki rizik potencijalnog prelaza epidemije na druge [Evropske] zemlje”, izjavio je ECDC.

Od 10. marta, Nacionalni institut za javno zdravlje u Rumuniji je potvrdio 3,446 slučajeva malih boginja. Ova zemlja je jedna od šest u Evropskoj uniji koje i dalje prolaze kroz ovu vrstu epidemija iako ih vakcine mogu sprečiti. Ostale zemlje koje pripadaju ovom bloku su Belgija, Francuska, Nemačka, Italija i Poljska.

Najvažnije što možemo da izvučemo iz ove priče je da deca umiru i to po stopi smrtnosti koja je oko 0.5%, kako navodi ECDC izveštaj

96% zaražene dece potpadaju pod grupu koja nije bila vakcinisana.

Dalje izveštaj navodi:

Stopa vakcinacije MMR vakcinom je pala u poslednjih nekoliko godina u Rumuniji ispod praga od 95%. Prema ECDC, pokrivenost za jednu dozu je bila u 2015. godini u Rumuniji samo 86% u poređenju sa 97% iz 2007. godine. Prema CDC, dve doze MMR vakcine su oko 97% efikasne u sprečavanju morbila, a jedna doza je 93% efikasna.

Kao odgovor na izbijanje ove epidemije, Rumunija je snizila starosnu granicu za dobijanje prve MMR doze sa 12 na 9 meseci kao deo napora da se u potpunosti vakcinišu deca i poveća stopa vakcinacije.

Znači, sve što je bilo potrebno jeste da stopa vakcinacije padne sa 97% na 86% da izbije epidemija.

Kako su male boginje vrlo zarazna bolest, samo visoka stopa imunizacije može da sprečti totalnu epidemiju. Srećom, MMR vakcina je vrlo efikasna, ali nijedna vakcina nije 100% efikasna. Čak i sa 100% pokrivenosti vakcine, i dalje bi bilo oko 3% stanovništva koji ne bi bili imuni na bolest. Izgleda da je potrebna stopa pokrivenosti u rangu između 90-95% da bi se sprečila epidemija malih boginja.

Zaključak

Rumunija je zemlja koja je odmah tu preko granice i pokazuje nam koliko je teško držati boginje pod kontrolom. Virus malih boginja je već tamo i samo čeka mogućnost da dođe i do nas. Najefikasniji način da sprečimo virus da se pojavi kod nas je vakcinacija MMR-om.