ostalo Tue, Mar 14, 2017

Aluminijum i dezodoransi

Da li treba da se plašimo aluminijuma u dezodoransima?

Pre svega jedno malo razgranačenje šta su dezodoransi, a šta antiperspiranati. Antiperspiranti u sebi sadrže male čestice aluminijuma koje fizički zatvaraju pore ispod pazuha ili gde god se prskate, dok dezodoransi u sebi uglavnom imaju samo parfem i time prikrivaju pritajeno zlo ispod miški.

Kako je sve počelo

Davne 1985. godine, istraživači su pronašli visoke nivoe aluminijuma u mozgu pacijenata koji pate od Alchajmera. Nakon ove studije, krenuo je polagani haos oko toga da aluminijum izaziva Alchajmera i ubrzo je počela hajka na antiperspirante. Zaista, tu i tamo mogu se naći neke studije koje stvarno pokazuju neku vrstu korelacije između aluminijuma i Alchajmerove bolesti, međutim sve što sam našao su uglavnom studije lošijeg kvaliteta.

Na svu sreću, nauka nije stala i nastavila je da istražuje potencijalne posledice aluminijuma po organizam čoveka. Počele su da se pojavljuju novije i pouzdanije studije koje su ukayivale na to da je aluminijum u antipersipirantima bezbedan. Jedna od najnovijih studija je iz 2002. godine 1 u kojoj je vršena procena na uzorku od čak 4,615 ljudi tokom nekoliko godina. Zaključak studije je bio da ne postoji korelacija između korišćenja antiperspiranata i povećanja oboljenja od Alchajmera.

Isto tako se 2002. godine pojavila još jedna studija o uticaju antiperspiranata na rak dojke. Studija je pratila preko 1,500 žena i pokušala je da pronađe nekakvu korelaciju između upotrebe antiperspiranata i raka dojke. U zaključku studije navode:

Prema našim saznanjima, ovo je jedina epidemiološka studija koja pokušava da pronađe korelaciju između povećnog rizika od pojave raka dojke sa upotrebom antiperspiranata ili dezodoransa i naši rezultati ne daju nikakve indikacije da takva korelacija postoji .

Trenutna hipoteza koja se smatra validnom jeste da je visok sadržaj aluminijuma u ​​mozgu pacijenata sa Alchajmerovom bolesti u stvari rezultat bolesti, 2 a ne uzrok. Izumiruće ćelije u mozgu često ne mogu da se oslobode toksina i kao rezultat toga mozak sadrži veće koncentracije metala. Dakle, na kraju krajeva, uprkos svemu što ste možda čuli o aluminijumu u kozmetičkim proizvodima, najbolji dokazi koje trenutno imamo govore da razloga za strah nema.

Druga strana medalje je sve veća popularnost tzv. prirodnih dezodoransa koji su u većini slučajeva mnogo skuplji jer su “prirodni” i zdravi. Negde sam čak pročitao da pojedinci koriste kokosovo ulje umesto dezodoransa. Ne mogu ni da zamislim na šta to liči, na stranu što bih očekivao da se pazuh izmasti u roku od par sekundi.

Za kraj: ne plašite se aluminijuma u antipersiprantima i slobodno dajte svojim miškama pokoji prs prs svako jutro posle pranja istih, a pre nego što krenete u nove radne pobede.

Reference:


  1. oup.com, Link [return]
  2. pubmed, Link [return]