Ishrana Thu, Apr 17, 2014

Sirovo mleko. Uživajte u vašim bakterijama.

Ponekad je zapanjujuće koliko neuki ljudi mogu biti. Danas je red na ljubitelje sirovog mleka, inace novi hir koji počinje da hara Amerikom i Evropom.

Manje više svi znamo šta znači pasterizacija. Ceo proces pasterizacije je izmislio jedan veliki čovek po imenu Luj Paster. On je bio jedan od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva i 1862. godine je izmislio proces u kome se vino a kasnije i sirovo mleko zagreva čime se ubijaju bakteriju u njemu. Taj proces mi danas nazivamo pasterizacijom. Zahvaljujući njemu, spaseni su milioni života poslednjih 150 godina. Osim toga, izmislio je i vakcinu protiv besnila.

Izgleda da su ljubitelji sirovog mleka totalno neupućeni u Pasterova dostignuća i jednako neznalice kad su u pitanju bakterijske infekcije. Jedan od najvećih sajtova kome je predmet pisanja sirovo mleko – RealMilk.com govori o raznim pogodnostima sirovog mleka i da ga treba konzumirati. Osim toga ovaj sajt sadrži i informacije poput:

  • Teorije zavere: Vlada i država krije istinu od vas.
  • Prebacivanje krivice: Infekcije su prouzrokovane drugim namirnicama, a ne sirovim mlekom.
  • Neistine: Sirovo mleko nije nikada nikoga povredilo. Sirovo mleko vas čak štiti od bakterija.

Jedna od najalarmantinijih činjenica RealMilk.com-a je njihov naglasak na ishranu odojčadi sirovim mlekom, iako bebe potpadaju u grupu koja ima najveći rizik umiranja od infekcija. RealMilk.com vodi specifičnu kampanju gde propagira ishranu trudnica i beba sirovim mlekom. Ne mogu da vam opišem koliko je ovo pogrešno i koliko vam savetujem da ovo ne radite.

Na svu sreću imamo veoma mnogo dobrih podataka i istraživanja 1 na polju sirovog mleka.

Istraživanje koje je radio CDC u Americi u periodu između 1993. i 2006. godine, 2 utvrdilo je da je stopa epidemija izazvanih nepasterizovanim mlekom (sirovo mleko) i proizvoda od mleka bila 150 puta veća od epidemija povezanih sa pasterizovanim mlekom.

Ubedljivo najveći problem je taj što odrastao čovek ima izbor da pije ili da ne pije sirovo mleko i da snosi posledice svog izbora. Ali, kada roditelj svojoj deci daje sirovo mleko, gde dete ne zna u stvari da li je to što pije dobro ili ne, nastaje problem. A Kada se desi ovako nešto ko je tu onda kriv?

Luj Paster i njegova supruga su imali petoro dece, od kojih je troje umrlo u ranom detinjstvu od infekcija. Ove tragedije su bila motivacija Paster-u za proučavanje zaraznih bolesti i zahvaljujući njegovom radu od pre 150 godina, niko danas ne mora da umre pijeći nepasterizovano ili sirovo mleko. Nažalost, pokret za sirovo mleko insistira, uprkos dokazima, da oni znaju bolje.

Reference:


  1. cdc.gov, Link [return]
  2. cdc.gov, Link [return]