Biotehnologija Wed, Jul 1, 2015

Da li stvarno ostajemo bez pčela?

Ne znam da li još neko prati ovu sferu domaćih i stranih vesti, ali postoji panika u vezi sa tim što na celom svetu izumiru medonosne pčele, što primećujem i na FB strani zablude.com. Nailazim na strašne nameštene slike praznih rafova sa voćem u supermarketima jer ako nestane pčela, nestaje sve!

Kao jednog od glavnih krivaca za ovo navode GMO biljke i useve i pesticide koji se koriste na njima. Navodno, ubijamo naše prijatelje pčele do iznemoglosti i GM tehnologija je glavni, ako ne i jedini, krivac.

Ko čita ovaj blog verovatno zna da pripadam pro-GMO taboru i zbog toga dobijam ogromne količine hate mail-a i raznih drugih prijatnih komentara. Dok filteri rade svoje, odlučio sam da pogledam malo bliže da li je stvarno moguće da GMO tehnologije uzrokuju istrebljenje pčela?

Malo istraživanja

Nije mi trebalo puno vremena da nađem da postoji poseban izraz (barem na engleskom) koji objašnjava upravo ovaj problem o kom pišem. U pitanju je Colony collapse disorder (CCD). Naziv deluje kao neki psihološki poremećaj, ali ono što je interesantno to je da ovaj naziv postoji već neko vreme.

Od onog trenutka od kad sam saznao za CCD, trebalo mi je vrlo malo vremena da naiđem na jedan fantastičan pregled koji se bavio upravo ovom tematikom tj. opadanjem populacije pčela. Pregled o kom govorim je ovaj 1

Po pregledu, prvi zabeleženi gubici pčela su identifikovani davne 1868. godine. Ne samo to, nego po pregledu, izumiranje pčela ispade normalna stvar koja se dešava godinu za godinom maltene. U samom pregledu daju i tabelu sa pregledom zemalja i zabeleženim gubicima pčela:

Dakle, imamo situaciju da populacije pčela jednostavno variraju tokom godina. Osim toga, izgleda da GMO usevi i biljke nemaju neke specijalne veze jer do pre 40ak godina nisu ni postojale. Gde je onda problem?

Palo mi je na pamet da možda stvarno, ovog puta, u poslednjih nekoliko godina drastično opada broj pčela u svetu. Potražio sam statistiku o broju pčela na svetu. Verovali ili ne, nije mnogo teško naći ovu statistiku. Zahvaljujući statističkom zavodu Ujedinjenih nacija, možemo videti kako napreduje (ili nazaduje) populacija pčela u svetu.

Na uvid vam dajem sledeći diagram uzet sa FAOSTAT-a 2

Kao što možete videti, populacija pčela u svetu nesumnjivo raste i uopšte se ne primećuje bilo kakav specifičan pad.

Zaključak

Da li je pad populacije pčela čist hajp? Da li je to opet jedna od mnogih laži ili marketing strategija anti-GMO tabora? Ko će ga znati. Nesumnjivo je da postoje značajne oscilacije u populacijama pčela i s obzirom na to da postoje na hiljade vrsta pčela, vrlo je teško ako ne i nemoguće pratiti sve vrste koje postoje i kako im se kreću brojke.

Koliko uspevam da vidim, trenutno naučnici misle da je uzrok pada jednostavno kombinacija nekoliko faktora: bolest, pesticidi, paraziti i manjak prirodnog stanovišta. Koji od ovih faktora imaju najviše uticaja još ne znamo tačno.

EU je postavila dvogodišnju zabranu na neonikotinoide kao jedan test da bi mogli da vide da li će imati uticaja. Problem je što sada kad su neonikotinoidi zabranjeni, poljoprivrednici moraju da koriste druge vrste pesticida koje su potencijalno još štetniji. Kako se neonikotinoidi nisu prskali već ubacivali u same biljke, neki drugi pesticidi će biti prskani po usevima i time se otvara šansa da nadrljaju i neki drugi organizmi ni krivi ni dužni.

Nesumnjivo je da su neonikotinoidi štetni za pčele u dovoljno velikoj dozi. Pitanje je da li su glavni krivac ili ne? Da li su bolji ili lošiji izbor u odnosu na druge pesticide? Trenutno jednostavno imamo previše pitanja i premalo odgovora. Ono što jeste interesantno to je da su neonikotinoidi zabranjeni u Francuskoj još od 1999. godine a populacije pčela se uopste značajno ne povećavaju.

Ono u šta možemo da budemo sigurni to je da, barem trenutno, nemamo kritičnu situaciju kad su u pitanju populacije pčela i nadam se da ćemo u sledećih nekoliko godina moći bolje da razumemo njihove oscilacije.

Reference:


  1. ento.psu.edu, Link [return]
  2. faostat3.fao.org, Link [return]